Καρυδόπιτα – Boυνίσια και ονειρική …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η καρυδόπιτα είναι από τα γλυκά που ξετρελαίνουν και το φθινόπωρο, που στα ορεινά μαζεύουν τα καρύδια έχει γεύση επική.  Ένα γλυκό που ξεχειλίζει αρώματα και νοστιμιά.  Στην γραφική πλατεία της Γκούρας απολαύσαμε την καρυδόπιτα με τσάι βουνίσιο και μέλι βανίλια ΠΟΠ… Όνειρο

Καρυδόπιτα 1

 Καρυδόπιτα βουνίσια

 Από την ταβέρνα Ρέλια, Γκούρα Ορεινής Κορινθίας

 Υλικά

20 αυγά

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

5 βανιλίνες

250 γρ. καρύδι, τριμμένο

300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 φακελάκι baking powder

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 σφηνάκι κονιάκ

½ κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 ½ κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

 Για το σιρόπι

500 ml νερό

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι

1 στικ κανέλας

 Για το φινίρισμα

80 ml καρύδια, τριμμένα

Καρυδόπιτα

 Τρόπος παρασκευής

 Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και μόλις πάρουν βράση ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

 Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια.

 Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το τριμμένο καρύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 Στον μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους και τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε καλά με σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε και το μείγμα του σιμιγδαλιού ανακατεύοντας καλά.

 Σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ωραία μαρέγκα.

 Ρίχνουμε σε δόσεις τη μαρέγκα στο μπολ με το μείγμα σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μαρέγκα στο μείγμα.

 Προσοχή : Δεν ανακατεύουμε δυνατά για να μην χάσει τον αέρα του.

 Boυτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 35 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στον αέρα για 40-45 λεπτά.

 Δοκιμάζουμε με μαχαιράκι αν είναι έτοιμο βυθίζοντάς το στη μέση και αν βγει καθαρό βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο.

 Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Καρυδόπιτα 2

 Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 40 λεπτά, το πασπαλίζουμε με τα καρύδια και κόβουμε σε κομμάτια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 (Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων)
Επόμενο άρθροΒασίλης Καρράς: Ο …ψυχολόγος της νύχτας – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος