Το κανταΐφι είναι αγαπημένο γλυκό κάθε εποχής. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι τα υλικά, που πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας, τόσο το βούτυρο, όσο και οι ξηροί καρποί. Επίσης πρέπει να φροντίσουμε να ξάνουμε γρήγορα με τα χέρια μας το φύλλο, για να ξεχωρίσουν οι ίνες και δεν πρέπει να ξεραθεί από τον αέρα. Μπορούμε να το σκεπάσουμε με νωπή πετσέτα, ώστε να μην ξεραθεί. Μπορείτε να επιλέξετε τους ξηρούς καρπούς και να κάνετε το δικό σας χαρμάνι για τη γέμιση, συνήθως είναι αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, κουκουνάρι, φουντούκια αλλά και ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκα και βερίκοκα, που δίνουν μια extra πινελιά.
Αν θέλουμε το σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι πασπαλισμένο με φιστίκι
Κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Για το κανταΐφι
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
300 γρ. αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης, ωμά ψιλοκομμένα
1 κ.γ. κοφτό κανέλα Κεϋλάνης
3 πρέζες γαρίφαλο, σε σκόνη
300 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο, λιωμένο
1 σφηνάκι κονιάκ ή Brandy
Για το φινίρισμα
Φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2½ φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο
Χυμό από μισό λεμόνι
1 φλούδα λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι και το ξάνουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας.
Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς, το γαρίφαλο, την κανέλα και το κονιάκ σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε το φύλλο σε 12 μέρη ή περισσότερα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχει το κανταΐφι μας
Παίρνουμε μια ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε κάθετα στον πάγκο της κουζίνας.
Βάζουμε στη άκρη των φύλλων μια μεγάλη κουταλιά από το μείγμα των ξηρών καρπών και τυλίγουμε μέχρι το τέλος των φύλλων, κλείνοντας προσεκτικά τα πλαϊνά για να μην φύγει η γέμιση.
Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε τα ρολά κανταϊφιού το ένα πολύ κοντά στο άλλο.
Περιχύνουμε τα γλυκάκια μας με το λιωμένο βούτυρο, ειδικά στα σημεία επαφής μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση δεν ανακατεύουμε, γιατί θα κρυσταλλώσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3-4 λεπτά και τέλος ρίχνουμε τα χυμό λεμονιού.
Όπως είναι ζεστό το σιρόπι το ρίχνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα πάνω στο ζεστό κανταΐφι. Περιμένουμε να απορροφηθεί το πρώτο για να συνεχίσουμε.
Αφήνουμε το κανταΐφι να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Τα γλυκά ταψιού είναι καλό να μένουν στο ταψί να κρυώσουν καλά, τουλάχιστον 4-5 ώρες για να ρουφήξουν και το σιρόπι τους.