Νόστιμα πιτάκια με κρεμμύδι, τσίπουρο αλλά και πορτοκάλι. Γεύση και άρωμα που κάνει τις ημέρες μας πιο νόστιμες… Η φίλη μας Γεωργία Περράκη μας δίνει και την συνταγή για ζύμη απίθανη, μην ξεχνάτε ότι είναι ξακουστή στην Κρήτη για τον φούρνο της.
Καλιτσούνια με κρεμμύδι
Η συνταγή είναι από την Γεωργία Περράκη της Cretan Bakery στα Χανιά
Για την ζύμη
1 κιλό αλεύρι τύπου 70%
1/2 κρασοπότηρο τσικουδιά ή μακεδονίτικο τσίπουρο
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο εκλεκτό
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
νερό χλιαρό, «όσο σηκώσει»
σουσάμι και μαυροκούκι (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
8 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλες φέτες
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι
Αλάτι θαλασσινό
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Στον πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε αργά αργά όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Προσοχή: Χρησιμοποιούμε όσο νερό και αλεύρι «σηκώσει», προκειμένου η ζύμη μας να είναι σφιχτή, αλλά και εύπλαστη.
- Την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο, να «ξεκουραστεί». Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μεγάλο φύλλο και με το ειδικό ρολάκι κοπής της ζύμης κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια. Γεμίζουμε το καθένα με 1 κ.σ. από τη γέμιση και διπλώνουμε όμορφα το φύλλο.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί, αραδιάζουμε τα καλιτσούνια και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα καλιτσούνια. Σερβίρονται χλιαρά ή κρύα.
Μικρά μυστικά
Μία σαλάτα με ντομάτα ή μαρουλάκι τους πάει τρέλα …