Καλιτσούνια χορτάρινα της άνοιξης – Πεντανόστιμη γεύση

Γεύση που ξετρελαίνει… είναι εμβληματική δημιουργία της κρητικής κουζίνας της ευζωίας και της μακροβιότητας.  Καμωμένη με όλα τα ανοιξιάτικα χόρτα και είμαι σίγουρη ότι θα υιοθετήσετε αυτά τα πιτάκια στην κουζίνα σας όπως έκανα και εγώ…

Βασίλης Σταθάκης 1
Ο Βασίλης Σταθάκης στο ιστορικό καφέ
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εσείς μπορείτε στην γέμιση να προσθέσετε τα αγαπημένα  τα χόρτα ακόμα και τα άγρια δένουν εκπληκτικά…αν σας αρέσει μπορείτε να βάλετε και λίγη φέτα τριμμένη οπότε θα έχετε και μια ακόμα εκδοχή σαν χορτοτυροκαλίτσουνα.

Ο αγαπημένος μου φίλος Βασίλης Σταθάκης, που με «μύησε» σε αυτή την γεύση… είναι ο ιδιοκτήτης του ιστορικού καφέ «Κήπος» στα Χανιά, τόπος συνάντησης των πολιτικών της Κρήτης. Είναι το μόνο ελληνικό αναγνωρισμένο ιστορικό καφέ και διακρίνεται στην λίστα των ιστορικών καφέ της Ευρώπης.

Η συνταγή δική σας.

Καλιτσούνια χορτάρινα της άνοιξης 2

Καλιτσούνια χορτάρινα της άνοιξης

Από τον Βασίλη Σταθάκη, του ιστορικού καφέ «Κήπος» Χανίων

Υλικά

Για την ζύμη

1 κουταλάκι αλάτι

Μισό φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτήρι χλιαρό νερό εμφιαλωμένο

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο «σηκώσει» για μια μαλακή ζύμη, κοσκινισμένο

Για την γέμιση

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μάραθο τσιμπητό μόνο τις κορφούλες

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αρκετά μυρώνια, παπαρούνες, αγριομαιντανό ή άλλα αρωματικά χόρτα της άνοιξης

7 – 8 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα

3 φρέσκα αυγά

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πέρασμα του ταψιού

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

2 κρόκους αυγού

Καλιτσούνια χορτάρινα της άνοιξης 2

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε την ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε δυνατά με το χέρι.

Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα έτσι ώστε να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο με τον πλάστη.

Χωρίζουμε την ζύμη σε τρία μέρη.

Χρησιμοποιώντας σαν οδηγό ένα πιατάκι του τσαγιού κόβουμε με τη ρόδα ή με μαχαίρι στρογγυλά κομμάτια από κάθε φύλλο.

Ετοιμάζουμε την γέμιση αναμιγνύοντας σε ένα μεγάλο μπολ όλα μαζί τα χορταρικά που έχουμε πλύνει προσεκτικά πριν τα ψιλοκόψουμε.

Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα χορταρικά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης με ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι μας.

Στο κέντρο κάθε κομματιού  φύλλου βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και διπλώνουμε αντικριστά τις άκρες του προς το κέντρο ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο καλιτσούνι που η τελική μορφή του μοιάζει με φάκελο.

Βάζουμε τα καλιτσούνια σε ταψί που έχουμε «περάσει» με ελαιόλαδο.

Με ένα πινέλο «περνάμε» τα καλιτσούνια με κρόκο αυγού που έχουμε χτυπήσει.

Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τρώγονται ζεστά ή κρύα που θα τα βρείτε ακόμα πιο νόστιμα!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός που θα επικρατεί στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 2 Μαΐου 2023