Ένα καλοκαιρινό φαγητό νόστιμο και θαλασσινό.
Είναι καλοδεχούμενο από όλους και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα γεμιστά καλαμάρια.
Το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα και πολύ μας άρεσε.
Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι
Aπό το περίφημο εστιατόριο Αλάτι, Πρέβεζα
Υλικά για 4-6 άτομα
6 μεγάλα καλαμάρια ή θράψαλα, καθαρισμένα και πλυμένα
250 γρ. πλιγούρι
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
300 ml χυμό ντομάτας
3 φλιτζάνια ζωμό από κύβο λαχανικών ή νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
200 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο
2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε κύβους
80 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε σουρωτήρι αφήνουμε τα καλαμάρια να στραγγίξουν καλά.
Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια από κάθε καλαμάρι και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα ελαφρά.
Προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα, σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε 3 φλιτζάνια καυτό ζωμό λαχανικών ή καυτό νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε το πλιγούρι, τις πιπεριές, το αλάτι, το πιπέρι, το τζίνζερ, τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο ή τον μάραθο ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Με κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια με το πλιγούρι και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα το στόμιο, για να μην χυθεί η γέμιση.
Σε μπολ βάζουμε τον ντοματοχυμό, τη ζάχαρη, το κρασί, η δάφνη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος αραδιάζουμε τα καλαμάρια και περιχύνουμε με το μείγμα της ντομάτας.
Σκεπάζουμε το ταψάκια με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά.
Βγάζουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και χαράζουμε βαθιά τα καλαμάρια σε 3-4 μέρη.
Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα για 10-12 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε.