Όσο πιο φρέσκο είναι το καλαμάρι ή το θράψαλο τόσο πιο νόστιμο το φαγητό μας. Η φέτα μαζί με τη ντομάτα, την πιπεριά και το φρέσκο μαϊντανό αποτελούν μια νόστιμη αρωματική γέμιση και είναι πανεύκολη να γίνει.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε πολύχρωμες πιπεριές, μοσχοκάρυδο, κίτρινα τυριά ή κρεμώδη, μπαχαρικά και βοτάνια. Η επιλογή δική σας.
Καλαμάρι γεμιστό της Εύβοιας
Από την ψαροταβέρνα «Καπετάνιος» Αγ.Γεώργιος Λιχάδα, Β. Εύβοια
Υλικά για 4 άτομα
2 καλαμάρια των 400γρ-500γρ
200 γρ. φέτα, σπασμένη με το πιρούνι
8 ντοματάκια κομμένα σε φετούλες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Χυμό από μισό λεμόνι
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Σάλτσα λαδολέμονο
Ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι ή ρίγανη
1 κ.γ. μουστάρδα
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια προσεκτικά εσωτερικά και τα ξεπλένουμε.
Τα αφήνουμε λίγο στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα περνάμε εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, τα ντοματάκια, την πιπεριά, τον μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
Παίρνουμε τα καλαμάρια ένα ένα και τα γεμίζουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι.
Κλείνουμε τα καλαμάρια με μια οδοντογλυφίδα στο επάνω μέρος, για να μην χυθεί η γέμιση και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα καλαμάρια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 35 λεπτά.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε στο γκριλ, βάζοντας ένα ταψί με νερό από κάτω. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, γυρίζοντας προσεκτικά και από τις δύο πλευρές.
Στο τέλος του χρόνου τα τρυπάμε για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε τα αφήνουμε λίγο να «σταθούν» και τα σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα. Τα κόβουμε σε φέτες χωρίς να τα αποκολλήσουμε.
Σε μπολάκι βάζουμε τα υλικά της σάλτσας και κάνουμε ένα παχύ λαδολέμονο ανακινώντας το με πιρούνι.
Περιλούζουμε το καλαμάρι και σερβίρουμε δίπλα μια σαλάτα λάχανου και αρωματικών.