Καγιανάς με τυρί φέτα – Μια δυνατή γεύση…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γευστική δημιουργία που ενδυναμώνει. Έτσι οι αναρριχητές που ήρθαν στην Κάλυμνο, από όλο τον κόσμο για το Φεστιβάλ Αναρρίχησης 2025, υιοθέτησαν τον καγιανά στη διατροφή τους και η Μαρία δεν προλάβαινε να τον σερβίρει… Ο καγιανάς πλημμυρίζει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φρεσκάδα και χρώμα. Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές. Από τους αρχαιοτάτους χρόνους ήταν ιδιαίτερα αγαπητή τροφή γιατί χάριζε ζωή. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας  και χαμηλά σε θερμίδες, αφού 1 μεγάλο αυγό «δίνει» μόνον 70 θερμίδες. Το αυγό είναι πλούσιο σε  μέταλλα και βιταμίνες, όπως σίδηρο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, Β2, Β5, Β9 καθώς και άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία, που βρίσκονται στον  κρόκο όπως και τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση. Επίσης η χολίνη, μια ιδιαίτερη θρεπτική ουσία που βρίσκεται στον κρόκο ενδυναμώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και οξύνει τη μνήμη.Ο συνδυασμός του αυγού με την ντομάτα και την πιπεριά είναι ο καλύτερος.

Καγιανάς με τυρί φέτα 1

Καγιανάς με τυρί φέτα

Από τη Μαρία Τσάκου, του ξενοδοχείου Elena Village, Αρμεός Καλύμνου

Υλικά για 2 άτομα

5 αυγά

2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε μικρά κομμάτια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

150 γρ. φέτα ΠΟΠ, κομμένη σε κομμάτια

1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καγιανάς με τυρί φέτα 2

Τρόπος Παρασκευής

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε την ντομάτα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να «μαραθεί» και να βγάλει τα υγρά της.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε ολόκληρα τα αυγά και τα σπάμε σταδιακά μέσα στο σκεύος, με την  κουτάλα και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο.

Συνεχίζουμε για 2 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά ανακατεύοντας δύο – τρεις φορές.

Σβήνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα τυρί.

Καγιανάς με τυρί φέτα 3

Σερβίρουμε σε πιάτα βάζοντας στη μέση μια κορφούλα φρέσκου δυόσμου και απολαμβάνουμε τον καγιανά με  φρυγανισμένο ψωμί ή ξεροψημένες πιτούλες.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 26 Οκτωβρίου 2025