Η Ήπειρος και η περιοχή της Κόνιτσας ιδιαίτερα είναι μια περιοχή κτηνοτροφική. Στα βουνά της βόσκουν χιλιάδες πρόβατα και η μετακινούμενη κτηνοτροφία καλά κρατεί…
Τα αρνάκια και τα κατσίκια είναι πολύ νόστιμα λόγω της θαυμαστής βιοποικιλότητας και του νερού των βράχων.
Στην Κόνιτσα ζητήσαμε από τον ευγενέστατο Αντώνη να μας ετοιμάσει μια αυθεντική ηπειρώτική συνταγή.
Το αρνάκι στη γάστρα ήταν απλά εξαιρετικό….
Ευχαριστούμε Αντώνη.
Ηπειρώτικο αρνάκι στη γάστρα
Από τον Αντώνη Χατζηεφραιμίδη, φημισμένο εστιατόριο Καπνισμένο Τσουκάλι, Κόνιτσα
Υλικά για 4 άτομα
2 κιλά αρνάκι γάλακτος χεράκι και μπούτι, κομμένο σε κομμάτια
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
2 κ.σ. σκόρδο, λιωμένο
400 γρ. φυτικό λίπος
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
5-6 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στη βάση της γάστρας.
Από πάνω βάζουμε το αρνάκι και το «περνάμε» με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο.
Κάτω από το κρέας και ενδιάμεσα «κρύβουμε» τα κλωνάρια δεντρολίβανο και περιλούζουμε το αρνάκι με το κρασί και το αφήνουμε για 5 λεπτά.
Αμέσως μετά περνάμε το κρέας με φυτικό λίπος και βάζουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το μισό περίπου του κρέατος.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ¾ ώρας με σκεπασμένη τη γάστρα.
Ανοίγουμε τη γάστρα προσεκτικά και γυρίζουμε το κρέας και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, με ανοιχτή τη γάστρα για να πάρει χρώμα.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να «σταθεί» για 10 λεπτά και σερβίρουμε.