Ένα άκρως καλοκαιρινό φαγητό, που λατρεύουμε όλοι μας και το απολαμβένει όλη η οικογένεια. Νόστιμο και θρεπτικό μέχρι και την τελευταία μπουκιά!
Λαδερό και ωφέλιμο, ελαφρύ για το στομάχι, το βάλσαμο της σωστής μεσογειακής διατροφής.
Η συνταγή για εσάς:
Ιμάμ Μπαϊλντί
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
4 μελιτζάνες χοντροκομμένες στη μέση
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για τη γέμιση στο τηγάνι
5 μέτρια κρεμμύδια ξερά και χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγα μανιτάρια φρέσκα και ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Λίγα ντοματίνια ή 2 φρέσκες ντομάτες χοντροκομμένες
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κύβος λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
Κόκκινο πιπέρι
Ρίγανη
Βασιλικός φρέσκος
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.
Χαράζουμε σε λωρίδες διαγώνιες τις μελιτζάνες τις αλατίζουμε, τις βάζουμε σε μία λαδόκολλα και ρίχνουμε το λάδι από πάνω. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Μετά ετοιμάζουμε τη γέμιση μας.
Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μανιτάρια με λίγο λαδάκι και μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τα ντοματίνια μας.
Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, τον κύβο λαχανικών, όλα τα μπαχαρικά μας, τα αρωματικά μας και προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Αφού πάρουν μία βράση και ρουφήξουν το νεράκι, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από το μάτι.
Μόλις είναι έτοιμες οι μελιτζάνες μας, τις βγάζουμε από το φούρνο και με πιρούνι πατάμε τη σάρκα τους, μέχρι να δημιουργήσουμε μια βαρκούλα.
Μοιράζουμε τη γέμιση στις μελιτζάνες.
Για έξτρα γεύση, βάζουμε και 150 γρ. τριμμένο τυρί φέτα.
Ψήνουμε στους 200° βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Αν θέλουμε συνοδεύουμε το πιάτο μας με λίγες πατάτες φούρνου, τύπου τηγανητές.
Καλή σας απόλαυση και καλή σας επιτυχία.