Η σαλάτα της χαράς – Μια σαλάτα superfood

Μια σαλάτα πλούσια που ξεχειλίζει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και μας φτιάχνει τη διάθεση. Είναι τόσο νόστιμη, τόσο δροσερή και σίγουρα ένα πλήρες φαγητό για μεσημέρι.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια πανδαισία γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων.

Λάχανο, μαρούλι, φινόκιο, ντομάτα, δαμάσκηνα, καρύδια, ρόδι, χυμό πορτοκαλιού, μέλι και τι δεν έχει αυτή η σαλάτα.

Το ροκφόρ δένει αρμονικά και η λούζα Μυκόνου δίνει αυτή την ιδιαίτερη πινελιά, αφού ωριμάζει για μήνες. Η λούζα ή το κρητικό απάκι είναι παρόμοια αλλαντικά αλλά αν είναι δύσκολο να τα βρούμε και ένα καπνιστό χοιρινό ή ακόμα και καπνιστό μπέικον ή ακόμα και το προσούτο μια χαρά ταιριάζει.

Πολύ επιτυχημένη επιλογή που προσπαθώ να την φτιάχνω όσο μπορώ πιο συχνά.

Αυτή η σαλάτα μου φτιάχνει τη διάθεση και την ονοματίζω «η σαλάτα της χαράς» συνήθως την απολαμβάνω με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα, αν είναι και φρέσκη ακόμα καλύτερα όπως αυτή η Μυκονιάτικη.

Η σαλάτα της χαράς

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Yλικά 

Για την σαλάτα

1 μικρό λάχανο,  ψιλοκομμένο

1 μαρούλι, ψιλοκομμένο

Μισό φινόκιο φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο

200 γρ. τυρί μπλε Δανίας ή ροκφόρ

2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους, χωρίς τα σπόρια

2 δαμάσκηνα ξηρά, ψιλοκομμένα ή βερίκοκα αποξηραμένα

Μισό φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού

200 γρ. λούζα Μυκόνου ή καπνιστό χοιρινό ψιλοκομμένο ή κομματάκια καπνιστού μπέικον

Για το dressing

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

¼  του φλιτζανιού balsamico

Χυμό πορτοκαλιού από 3 φρέσκα πορτοκάλια

2 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων

Τρόπος παρασκευής

Πριν κόψουμε τα σαλατικά τα έχουμε βάλει στο ψυγείο για να είναι δροσερά.

Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε κατά σειρά τα υλικά.

Πρώτα το λάχανο, το μαρούλι, το φινόκιο, τον άνηθο, τον μάραθο και τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.

Προσθέτουμε τα καρύδια, τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκα, τους σπόρους ροδιού και τα ρίχνουμε από πάνω από τα σαλατικά.

Τέλος προσθέτουμε και το τυρί σε κομμάτια και ολόγυρα στη σαλατιέρα βάζουμε τα αλλαντικά.

Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά του dressing. Το ελαιόλαδο, το  balsamico, το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα περιχύνουμε τη σαλάτα μας.

Αν θέλουμε σερβίρουμε μαζί με κρουτόν.