Η Ιρλανδία ζητά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. λόγω BREXIT- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

«Η Ιρλανδία θα ζητήσει ειδικές ενισχύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τις Βρυξέλλες, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

«Η άτακτη έξοδος, θα στοιχήσει  εκατοντάδες εκατομμύρια», δήλωσε ο Michael Creed στην Irish Daily . «Η ζημιά της βιομηχανίας των βοοειδών και της αλιείας, θα καταγράψει μνημειώδη ποσά», πρόσθεσε.

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει τον Ιανουάριο σχετικά με τη συμφωνία Brexit που διαπραγματεύτηκε η Theresa May με την ΕΕ, αλλά η εχθρότητα του κοινοβουλίου  προς το κείμενο, ενισχύει την υπόθεση της εξόδου χωρίς συμφωνία.

Οι ενισχύσεις έκτακτης ανάγκης στην Ιρλανδία θα αφορούν κυρίως το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την αλιεία, τους τομείς δηλαδή, που είναι πιθανότερο να επηρεαστούν σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής των δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα έθετε την Ιρλανδία σε μεγάλη δυσκολία.

Περίπου το 80% των Ιρλανδών εξαγωγέων στέλνουν τα προϊόντα τους στη Βρετανία, σύμφωνα με 2016 (στοιχεία από την ιρλανδική κυβέρνηση). «Γνωρίζουμε πολύ καλά τη μοναδική εξάρτηση της Ιρλανδίας από την αγορά τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Creed. «Κανείς δεν θέλει να μιλήσει γι ‘αυτό αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική», επέμεινε, ωστόσο, τονίζοντας ότι «η πιθανότητα ενός σκληρού Brexit αυξάνεται».

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, ο κ. Creed ελπίζει ότι η ΕΕ, θα εγκρίνει ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε μια σύνοδο κορυφής των υπουργών γεωργίας της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο, τον Απρίλιο.

Διάφορα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την προηγούμενη Πέμπτη, το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας συναντήθηκε για να συζητήσει επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη δυνατότητα διαζυγίου χωρίς συμφωνία. Αυτό το σχέδιο είχε δημοσιευθεί πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Τα προβλεπόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την αγορά γης κοντά στα λιμάνια του Δουβλίνου, για να αντιμετωπίσει τη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω των νέων τελωνειακών διαδικασιών που πρέπει να επιβληθούν. Επιπλέον πρόσληψη νέων υπαλλήλων για τις υπηρεσίες των εσόδων.

 Ακόμη ζητείτε η δέσμευση να διατηρηθεί η στενή συνεργασία με τη γειτονική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Θα ήταν επίσης απαραίτητο να εγκριθούν επειγόντως 45 νομοθετικά κείμενα. Ο πρωθυπουργός Λέο Βαρανκάρ δήλωσε ότι τα κείμενα θα ενοποιηθούν και θα αναβληθούν μέχρι τον Μάρτιο. «Θα έχουμε τώρα δύο εβδομαδιαίες αναφορές στο υπουργικό συμβούλιο για το τι πρέπει να κάνουμε αν δεν υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Βαράτκαρ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης.

«Σήμερα επικεντρωθήκαμε στη νομοθεσία, για τα φάρμακα και τις μεταφορές. Βεβαιώσαμε ότι είχαμε τις προστασίες, τα αποθέματα και όλα όσα χρειαζόμαστε» είπε.