Απολαυστική και χορταστική, αυθεντική γεύση του Χειμώνα
Κατεβαίνοντας από τον Όλυμπο το σημείο συνάντησης είναι πάντα στα Πριόνια εκεί στην ταβερνούλα – καταφύγιο του Δημήτρη Κυρίτση οι συζητήσεις, τα πειράγματα και οι θρίαμβοι για την κατάκτηση του Ολύμπου επισφραγίζονται με κόκκινο κρασί ντόπιο, τσίπουρο, την περίφημη φασολάδα του, εμβληματική άλλωστε γεύση της ελληνικής κουζίνας, αλλά και την κατσικόσουπα που λόγω φιλίας χρόνων μας δίνει τις συνταγές του που είναι μυστικά επτασφράγιστα αλλά … σε εμάς αποκαλύπτονται…
Η συνταγή δική σας…
Φασολάδα των Ορέων
Από τον Δημήτρη Κυρίτση της ταβέρνας «Πριόνια Ολύμπου»
Υλικά
500 γρ. φασόλια μέτρια βραστερά
100ml + 1 σφηνάκι ντόπιο τσίπουρο με γλυκάνισο
500ml ζωμό λαχανικών
150ml ελαιόλαδο εκλεκτό
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 καρότα σε φέτες
3 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ματσάκι σέλινο χονδροκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Πάπρικα γλυκιά
1 φύλλο δάφνης
Για το φινίρισμα
100 γρ. κατσικίσιο τυρί ή κατίκι Δομοκού
1 πιπεριά μέτρια Φλωρίνης
Φυλλαράκια σέλινου
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε μείγμα νερού και τσίπουρου από το βράδυ και το πρωί πετάμε το νερό.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και σκεπασμένα με νερό βράζουν για 20 λεπτά και πετάμε το νερό.
Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα καρότα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια και τον ζωμό λαχανικών και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 90 λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να «μελώσουν».
Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις ντομάτες και σε σφηνάκι τσίπουρο διαλύουμε τον πελτέ και τον προσθέτουμε στις ντομάτες μαζί με την ζάχαρη, το αλάτι, τα πιπέρια, την πάπρικα, το σέλινο και την δάφνη και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το μείγμα με τις ντομάτες στα φασόλια και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά ακόμα.
Πασπαλίζουμε την φασολάδα με την φέτα και φινίρουμε με σέλινο και πιπεριά.
Σερβίρουμε την φασολάδα καυτή με καψαλισμένο ψωμί και σαρδέλες παστές, ελιές και δυνατό κόκκινο κρασί.