Η αυθεντική συνταγή της μακαρονάδας καρμπονάρα …του ονείρου

Η μακαρονάδα που έχει την δική της ιστορία… αφού για την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν διάφορες εκδοχές με επικρατέστερη αυτή που θέλει τους σκληρά εργαζόμενους ιταλούς καρβουνιάρηδες, carbone, να συνηθίζουν να φτιάχνουν μια εύκολη, χορταστική πλούσια μακαρονάδα που την νοστίμιζαν με μια σάλτσα από αυγά και τηγανισμένη πανσέτα ή μάγουλα χοιρινού βουνίσιου.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα από τα μυστικά είναι να αρωματίζουμε το πιάτο με βασιλικό ώστε να φύγει εντελώς το έντονο άρωμα του αυγού και να το μπέικον να μην είναι καπνιστό.

Στην Ελλάδα είναι ίσως η πιο «κακοποιημένη» ιταλική συνταγή μακαρονάδας αφού χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε από πιπεριές μέχρι λιαστές ντομάτες και καπνιστή μπριζόλα σε … κύβους.

Εμείς σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή που θα σας αρέσει πολύ. Την απόλαυσα στην Ρώμη και ζήτησα την συνταγή για εσάς.

μακαρονάδα καρμπονάρα 2 1

Καρμπονάρα αυθεντική

Yλικά

500 γρ. Σπαγγέτι Νο 5

2/3 φλιτζάνι πανσέτα ή μπέικον κομμένα κομματάκια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, ολόκληρη ή ψιλοκομμένη χωρίς την φύτρα

3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. πεκορίνο ή παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πασπάλισμα

Το δικό μας «χαρμάνι» τυριών

μακαρονάδα καρμπονάρα 2 1

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό και μόλις κοχλάσει βάζουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε ανάλογα με τον χρόνο που γράφει το πακέτο για να γίνουν al dente, περίπου 8 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα καρμπονάρα

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το μπέικον μέχρι να βγάλει το λίπος να «καφετίσει» και να γίνουν τραγανά, χωρίς να είναι καμένα.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και πετάμε το σκόρδο.

Ζεσταίνουμε ένα μπολ πυρίμαχο και το βάζουμε πάνω στα μακαρόνια που βράζουν και σπάμε μέσα τα αυγά.

Προσθέτουμε το τυρί, το αλάτι, αρκετό πιπέρι και τα χτυπάμε με το σύρμα όλα μαζί.

Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν ώστε αν τα μακαρόνια χρειαστούν κάποιο υγρό να το χρησιμοποιήσουμε.

Αδειάζουμε τα μακαρόνια στο ζεστό τηγάνι με το μπέικον ανάβουμε την φωτιά και τα γυρνάμε με την λαβίδα για μισό λεπτό μέχρι να ζεσταθούν καλά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα μακαρόνια στο μπολ με τα αβγά.

Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί η σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Πασπαλίζουμε με μίγμα τυριών για έξτρα γεύση και άρωμα.

Στην καρδιά της μακαρονάδας βάζουμε μια κορφούλα βασιλικού ή δυόσμου. Η ακόμα ψιλοκόβουμε λίγο και πασπαλίζουμε την μακαρονάδα.

Η καρμπονάρα δένει αρμονικά με μοσχοφίλερο ή ασύρτικο…μούρλια.

Μικρά μυστικά

Οι ιταλοί λένε ότι η μακαρονάδα και το εσπρέσο τρώγονται και πίνονται αντίστοιχα σε ζεστά σκεύη. ΄Ετσι τα πιάτα πρέπει να «έχουν περάσει» από τον θερμοθάλαμο.

Η βάση του πιάτου πασπαλίζεται επίσης με τυρί και η ποικιλία φρεσκοτριμμένων πιπεριών δίνει στην καρμπονάρα «άλλο αέρα».

Τα μακαρόνια γυρίζονται μόνον με λαβίδα γιατί αλλιώς σπάνε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 04 Ιουνίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 4 Ιουνίου 2023