Γλυκό τριαντάφυλλο (Μαγιάτικο) – Φτιάξτε το με τα χεράκια σας και απολαύστε το

Ο Μάιος  είναι από τους ομορφότερους μήνες του χρόνου. Η φύση έχει τον οίστρο της και είναι γεμάτη  από πράσινο και άνθη.  Όλους  μας γαληνεύει και μας εξυψώνει. Είναι η εποχή που ανθίζουν οι εκατοντάφυλλες τριανταφυλλιές,  οι κατά πολλούς μαγιάτικες.

Φωτεινή Κασσαβέτη
Γράφει η Φωτεινή Κασσαβέτη

Τις βλέπω στο κτήμα να στέκονται ροζανθισμένες και με πιάνει μια ασύστολη επιθυμία να τις μυρίσω, ειδικά το πρωί που δεν έχουν απελευθερώσει ακόμα τα αιθέρια έλαιά τους. Μεθυστικό έως σαγηνευτικό το πρωινό άρωμά τους ξυπνάει τις αισθήσεις και νοερά με ταξιδεύουν σε παραδείσιους κόσμους.

Τυχεροί όσοι έχουν ακόμα τριανταφυλλιές εκατοντάφυλλες  στην αυλή τους, στον κήπο τους ή στον φράχτη τους.

triantafilo2Εκτός από την ομορφιά και το μεθυστικό τους άρωμα οι εκατοντάφυλες τριανταφυλλιές μας δίνουν ένα από τα καλύτερα αλλά σπάνια γλυκά του κουταλιού. Είναι η κατάλληλη εποχή να κάνουμε γλυκό τριαντάφυλλο και γι  αυτό θα σας παρουσιάσω βήμα – βήμα μια εξαιρετική συνταγή του Πέτρου Κεφαλά. Προχωράμε λοιπόν…

γλυκό τριαντάφυλλο

 

Η αρχική συνταγή του Πέτρου Κεφαλά έχει ως εξής:

Υλικά

1-  150 γραμ. ροδοπέταλα εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς

2-   50 γραμ. ροδοπέταλα τριανταφυλλιάς rosa damascena (τριανταφυλλιά η δαμασκηνή)

3-   960 γραμ. ζάχαρη

4-   900 γραμ. απόσταγμα νερό ροδοπετάλων τριανταφυλλιάς rosa damascena

5-   Ενάμιση λεμόνι τον χυμό του

Έχω δοκιμάσει αυτό το γλυκό και ομολογώ όμοιό του δεν υπάρχει. Ανεπανάληπτο φυσικό άρωμα τριαντάφυλλου και πρωτόγνωρη γεύση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι από την rosa damascena παράγεται το περίφημο ροδέλαιο (Rose Absolute). Βέβαια ο Πέτρος Κεφαλάς διαθέτει δικές του τριανταφυλλιές εκατοντάφυλλες και rosa damascena. Εμείς όμως που δεν μπορούμε να βρούμε την τριανταφυλλιά την δαμασκηνή ή και αγνό απόσταγμα ροδόνερου, θα κάνουμε μια πιο απλή συνταγή που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά:

200 γραμ. ροδοπέταλα εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς

960 γραμ. ζάχαρη

900 γραμ. νερό

Ενάμιση λεμόνι τον χυμό του

Ένα μικρό κομματάκι ξυλαράκι βανίλια.

triantafilo4ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το πρωί το αργότερο μέχρι τις 10.00 πμ. μαζεύουμε  τα τριαντάφυλλα. Μετά τις 10.00π.μ. η τριανταφυλλιά  απελευθερώνει το αιθέριο έλαιό της και έτσι χάνει σε άρωμα το γλυκό μας.

triantafilo5Μεταφέρουμε τα τριαντάφυλλα στον χώρο που θα τα επεξεργαστούμε.

triantafilo6Αμέσως μετά ξεχωρίζουμε τα ροδοπέταλα από τα κοτσάνια τους.

triantafilo7triantafilo8triantafilo9Αφού τελειώσουμε και με το κόψιμο του λευκού μέρους των ροδοπετάλων αμέσως μετά χρησιμοποιώντας ένα τρυπητό πλένουμε τα ροδοπέταλα.

triantafilo91triantafilo92triantafilo93triantafilo94triantafilo95Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν ρίξουμε δυο με τρεις σταγόνες σε ένα πιάτο και δούμε ότι δεν αλλάζει εύκολα σχήμα η ποσότητα που ρίξαμε. ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ!

triantafilo96Αποστειρώνουμε τα βάζα αποθήκευσης του γλυκού, αφού πρώτα τα πλύνουμε με νερό τα βάζουμε ανάποδα γυρισμένα στον φούρνο σε θερμοκρασία 110 βαθμών Κελσίου για δέκα λεπτά. Μετά γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό μας όπως είναι ζεστό και σφραγίζουμε.

γλυκό τριαντάφυλλο 23Για να σας βοηθήσω σας ετοίμασα τον παρακάτω πίνακα με τις ποσότητες των υλικών:

γλυκό τριαντάφυλλο πίνακαςΣΗΜ. Δοκιμάστε το γλυκό τριαντάφυλλο με παγωτό…απίθανη γεύση!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 15 Μάϊου 2023
Επόμενο άρθροΗμαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Βέροια” και “ΚΕΡΚΙΔΑ”