Γλυκό κυδώνι – Η «μάνα» των γλυκών κουταλιού!

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Αφού σας καλημερίσω αγαπητοί φίλες και φίλοι του Έμβολος, αναρωτιέμαι και απορώ: πώς τόσο καιρό μου ξέφυγε κάτι τόσο σημαντικό και ιδιαίτερα προφανές από τη γκάμα των γλυκών. Το γλυκό κυδώνι! Δεν ξέρω εάν ισχύει για όλους μας -αλλά σίγουρα για τους περισσότερους- είναι η «μάνα» των γλυκών κουταλιού. Γιατί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί, το γλυκό κυδώνι είναι το πρώτο γλύκισμα -εμβληματικό κέρασμα- που δεν έλειπε σχεδόν από κανένα σπιτικό. Η γλυκόξινη γεύση του αξέχαστη και ονειρική!

Μη σας κουράζω άλλο λοιπόν, η συνταγή όλη δική σας…

Γλυκό κουταλιού κυδώνι

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

1,5 κιλό κυδώνια

1 κιλό ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

2 βανίλιες ή αρμπαρόριζα

1 κουταλιά της σούπας μέλι

Μισό χυμό ενός λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κυδώνια.

Βάζουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντας.

Αφήνουμε τουλάχιστον 6 ώρες και έπειτα άλλα 20 λεπτά βράσιμο. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε μέλι, κανέλα, βανίλιες ή αρμπαρόριζα και το λεμόνι.

Το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και ..καλοκέραστο!

Μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλα καβουρδισμένα (προαιρετικά).

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 27-11-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου 2021