Αφού σας καλημερίσω αγαπητοί φίλες και φίλοι του Έμβολος, αναρωτιέμαι και απορώ: πώς τόσο καιρό μου ξέφυγε κάτι τόσο σημαντικό και ιδιαίτερα προφανές από τη γκάμα των γλυκών. Το γλυκό κυδώνι! Δεν ξέρω εάν ισχύει για όλους μας -αλλά σίγουρα για τους περισσότερους- είναι η «μάνα» των γλυκών κουταλιού. Γιατί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί, το γλυκό κυδώνι είναι το πρώτο γλύκισμα -εμβληματικό κέρασμα- που δεν έλειπε σχεδόν από κανένα σπιτικό. Η γλυκόξινη γεύση του αξέχαστη και ονειρική!
Μη σας κουράζω άλλο λοιπόν, η συνταγή όλη δική σας…
Γλυκό κουταλιού κυδώνι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1,5 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
2 βανίλιες ή αρμπαρόριζα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Μισό χυμό ενός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κυδώνια.
Βάζουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντας.
Αφήνουμε τουλάχιστον 6 ώρες και έπειτα άλλα 20 λεπτά βράσιμο. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε μέλι, κανέλα, βανίλιες ή αρμπαρόριζα και το λεμόνι.
Το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και ..καλοκέραστο!
Μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλα καβουρδισμένα (προαιρετικά).