Καλημέρα φίλες και φίλοι της μαγειρικής μας στήλης.
Ήδη έχουμε μπει στο καλοκαίρι και τα κεράσια -φρούτα κατατεθέντα της εποχής- θα είναι η βάση μας για τη σημερινή μου πρόταση. Βασικά πρόκειται για διπλή συνταγή, δηλαδή μία συν μία δώρο!
Γλυκό κουταλιού κεράσι και λικεράκι ταυτόχρονα !
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Ίσως από τα κορυφαία του είδους.
Υλικά. Οι αναλογίες είναι:
1 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό (για να κάνουμε λικέρ)
Χυμό ενός λεμονιού.
Μια κουτ. της σούπ. γλυκόζη
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα αναμιγνύουμε με την ζάχαρη.
Τα αφήνουμε μια βραδιά στο ψυγείο.
Στην κατσαρόλα με το νερό μια βράση 20 λεπτά.
Το αφήνουμε 5-6 ώρες περίπου και άλλη μια βράση 5 λεπτών, προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού και την γλυκόζη.
Αφού κρυώσει, σε αποστειρωμένα βάζα διατηρείται εκτός ψυγείου.
Για το λικέρ μας παίρνουμε σιρόπι και το αναμιγνύουμε με αλκοόλ σε ίση αναλογία.
Αλκοόλ βάζουμε γράπα (τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο) ή άσπρο κονιάκ.
Καλή σας επιτυχία.