Γλυκό κολοκύθι – Η κορυφή στο είδος του!

Γλυκό κολοκύθι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Δεν θα σας κρύψω την ιδιαίτερη αδυναμία μου στα γλυκά, κυρίως σε αυτά του κουταλιού. Ίσως το πιο εμβληματικό δείγμα της κατηγορίας, είναι για μένα το γλυκό κολοκύθι.

Το χρυσαφένιο του χρώμα και η γλυκιά βελούδινη γεύση του σαγηνεύουν όποιον το γευτεί. Και αν το δοκιμάσετε για πρώτη φορά, στοιχηματίζω ότι θα σας συναρπάσει!

Ιδού η αυθεντική παραδοσιακή συνταγή, εστιάστε στα τρία μυστικά tips που θα σας αποκαλύψω. Παίζουν το ρόλο τους.

Η συνταγή για εσάς:

Γλυκό κολοκύθι

Δημιουργία Σταύρου και Σοφίας Τσαλαμπούνη. Με πολλή αγάπη για όλους τους αναγνώστες του Έμβολος

Υλικά:

1 κιλό κολοκύθι κομμένο όπως θέλετε (τετράγωνα, κύβους ή στρογγυλά)

1 1/2 κιλό ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

1 κ.σ. ξυνό (λεμόντουζο)

1 κουταλιά σούπας μέλι

χυμός μισού λεμονιού

2 βανίλιες

1 κ.σ. ασβέστη

Εκτέλεση:

Αφού ετοιμάσουμε τα κολοκύθια τα βάζουμε σε νερό με τον ασβέστη (δύο ώρες περίπου)

 

Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τουλάχιστον 4-5 φορές. Σε νερό μια βράση τα κολοκύθια 3 λεπτά μόνο.

Αμέσως σε μια λεκάνη νερό με το ξυνό για μία ώρα περίπου. Εδώ ένα μικρό μυστικό: βάλτε παγάκια στην λεκάνη με το νερό για να σοκαριστούν και να γίνουν τραγανά.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το σιρόπι νερό και ζάχαρη και βράσιμο 10 λεπτά.

Το αφήνουμε 5-6 ώρες να κρυώσει (καλό είναι να ανακατεύετε μερικές φορές).

Άλλη μία βράση 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε το μέλι, τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.

Άλλο ένα μικρό μυστικό: βάλτε τα γυάλινα βαζάκια με τα καπάκια στον φούρνο στους 70 βαθμούς για να ζεσταθούν λίγο. Έτσι  τοποθετήσετε το γλυκό μετά απο μισή ώρα γυρίζοντας ανάποδα τα βαζάκια. Δεν θα μουχλιάσει και διατηρείται για χρόνια.