Γιουβέτσι ρεβίθια με μανέστρα – Νηστίσιμο και νόστιμο

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας, που γίνεται εύκολα. Τα ρεβίθια είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Στους πανέμορφους Ωρεούς στη Β.Εύβοια το γιουβετσάκι ρεβίθια με μανέστρα  είναι το φαγητό της Σαρακοστής και όχι μόνον. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και χυμό ντομάτας και να το βάλετε σε γάστρα στο φούρνο και έτσι θα κερδίσει ακόμα περισσότερο σε νοστιμιά.

Γιουβέτσι ρεβίθια με μανέστρα 1

Γιουβέτσι ρεβίθια με μανέστρα

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ωρεών

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. ρεβίθια

1 κ.σ. μαγειρική σόδα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 ml ελαιόλαδο

1 φύλλο δάφνης

4 γαρίφαλα

200 γρ. μανέστρα ή κριθαράκι μέτριο

χυμός από 1 λεμόνι

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Γιουβέτσι ρεβίθια με μανέστρα

Τρόπος παρασκευής

Σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό και σόδα ρίχνουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν.

Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Το πρωί τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μπόλικο νερό μέχρι να καλυφθούν τα ρεβίθια και 6 εκατοστά ακόμα.

Σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.

Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη δάφνη και τα γαρίφαλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τα ρεβίθια για 1 ώρα, σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη μανέστρα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να γίνει και η μανέστρα.

Ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Γιουβέτσι ρεβίθια με μανέστρα 2

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2023
Επόμενο άρθροΘέλει πρωθυπουργό τον εαυτό του; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος