Γιουβαρλάκια σούπα μαμαδίστικα – Γεύσεις νοσταλγικές … αγαπησιάρικες

Γιουβαρλάκια σούπα μαμαδίστικα

Το φθινόπωρο έφθασε με τις δροσιές τους και την θαλπωρή που απολαμβάνουμε περισσότερο στο σπίτι. Τα γιουβαρλάκια είναι από τις γεύσεις που με ξετρελαίνουν τέτοια εποχή. Οι μικρασιάτισες τα φτιάχνουν με τον δικό τους τρόπο και εγώ είναι από τις γευστικές δημιουργίες της νύφης μου που απολαμβάνω… οφείλω να το ομολογήσω. Εκείνη κάθε φορά προσπαθεί να τα φτιάξει ακόμα καλύτερα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πάντως τα ωραιότερα ήταν της θείας μου της Σοφίας, που τα έφτιαχνε με μαεστρία… έμπαινε στην κουζίνα και πέταγε… το φαγητό μας το σερβίριζε η ίδια και το art de la table δικό της. Λες και περίμενε τον πρίγκιπα του παραμυθιού…

Τα γιουβαρλάκια γίνονται με πολλούς τρόπους. Σούπα με αυγολέμονο ή κοκκινιστά.ή πιο στεγνά με σάλτσα. Ο κάθε τόπος τα δικά του, στη Θράκη τα φτιάχνουν σούπα κοκκινιστή με σέλινο και αρωματικά.

Όπως και να τα φτιάξουμε είναι η απόλυτη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη απόλαυση.

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο μαμαδίστικα

Από την Φωτεινή Κασσαβέτη

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από λάπα περασμένο 2 φορές

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο

80ml. ελαιόλαδο

100 ρύζι καρολίνα

2 ποτήρια ζωμό λαχανικών

1 αυγό

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το ζύμωμα

1 σφηνάκι ούζο για τα χέρια

Για τη σούπα

5 καρότα μέτρια, σε μπαστούνια

1 μικρή σελινόριζα, σε μικρά καρέ

3 πατάτες, σε μικρά καρέ

4 κολοκυθάκια, σε κομμάτια

40ml ελαιόλαδο

1½ λίτρο ζωμό λαχανικών

2 αυγά

Χυμό από 2  λεμόνια

1 κ.σ. κορν φλάουρ ή νισεστέ

2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

πάπρικα καπνιστή

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ρύζι, που έχουμε ξεπλύνει στο σουρωτήρι με δροσερό νερό και ρίχνουμε ζωμό λαχανικών που να καλύπτει την επιφάνεια του ρυζιού και ακόμα παραπάνω.

Το αφήνουμε να μουλιάσει καλά και το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό στο σουρωτό πριν το χρησιμοποιήσουμε. Το αφήνουμε να στραγγίξει.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το αυγό, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα πιπέρια.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πλάθουμε με τα χέρια μας που έχουμε ξεπλύνει με ούζο ομοιόμορφα γιουβαρλάκια, για να βράσουν το ίδιο και τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα.

Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο όλα λαχανικά και τις πατάτες και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και ρίχνουμε το αλάτι, τα πιπέρια, την πάπρικα αν μας αρέσει και τον άνηθο.

Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό μας.

Σε μπολ ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ και με το σύρμα το διαλύουμε. Σε στεγνό και καθαρό μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα να γίνουν σαν μαρέγκα. Προσθέτουμε και τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα.

Ρίχνουμε στο μείγμα λεμονιού περίπου 1 ½ -2 φλιτζάνια ζωμό από τα γιουβαρλάκια. Ρίχνουμε το μείγμα στα αυγά και ανακατεύουμε απαλά.

Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια ανακινώντας την κατσαρόλα και προσθέτουμε τον φρέσκο άνηθο.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με μπόλικο πιπέρι.

Το τυρί φέτα και μια ωραία πράσινη σαλάτα δένουν αρμονικά.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 07-10-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου 2021