Γίγαντες με τσίπουρο – Xειμωνιάτικη γεύση μεθυστική

Γίγαντες με τσίπουρο

Η Εύβοια είναι το νησί που παρέχει τα πάντα πλουσιοπάροχα. Είναι ο τόπος που η μυθολογία συναντά την προϊστορία και την ιστορία.

Η φύση είναι ποίημα… τα προϊόντα εκλεκτά και οι άνθρωποι φιλόξενοι… Οι γεύσεις αγγελικές που τις απολαμβάνεις με τόπους ονείρου.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η ενασχόλησή μου με την καταγραφή και την προβολή της αυθεντικής κουζίνας της Εύβοιας και της Σκύρου είχε σαν αποτέλεσμα την συγγραφή του βιβλίου «Γαστρονομικός Χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου» που πραγματικά απόλαυσα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Γενική Γραμματέα Επιμελητηρίου της Εύβοιας, κ.Βούλα Αγιοστρατίτη που μου μετέδωσε την αγάπη της για τον τόπο και τα προϊόντα του, που πραγματικά είναι πολύτιμα.

Οι αργυρόκυκνοι στον υγροβιότοπο Κανατάδικα στη Βόρεια Εύβοια

Εύχομαι να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια που άρχισε για την εξωστρέφεια του γαστρονομικού πολιτισμού και των προιόντων της Εύβοιας γιατί αξίζει να γίνει ένας σημαντικός γαστρονομικός και οινικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας. Άλλωστε ο θεματικός και εναλλακτικός τουρισμός είναι που παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Γίγαντες με τσίπουρο

Από τον Ευμορφία Κεφαλά του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Σύλλογου Καμαρίων

Υλικά

¾ του κιλού γίγαντες ντόπιους

2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο

2 πράσα κομμένα σε ροδέλες

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα

1 σφηνάκι τσίπουρο

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες

1 καρότο κομμένο σε φέτες

3-4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

 Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε λεκάνη με μπόλικο νερό να μουσκέψουν. Αλλάζουμε τουλάχιστον 2 φορές το νερό.

Το πρωί τα μισοβράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 45 λεπτά.

Στο μεταξύ σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το μισό περίπου ελαιόλαδο. «Σβήνουμε» με το τσίπουρο και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε με τη σειρά την πιπεριά, το καρότο και τις ντομάτες.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα και προσθέτουμε τους γίγαντες μαζί με το ζουμάκι τους, τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Στο σημείο αυτό ή συνεχίζουμε το βράσιμο στην κατσαρόλα ή ψήνουμε τους γίγαντες στον φούρνο μέσα σε γάστρα.

Και στις δύο περιπτώσεις αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου 2023