Γίγαντες φασόλια κοκκινιστοί – Μια ρουστίκ γεύση

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα πιάτο που ξεχειλίζει Ελλάδα. Τα φασόλια γίγαντες ειδικά αυτά των Πρεσπών ΠΟΠ είναι από τις αγαπημένες ελληνικές γεύσεις και οι τρόποι παρασκευής  τους  πολλοί.

Οι φουρνιστοί στη γάστρα είναι η πιο νόστιμη εκδοχή τους.

Ένα φαγάκι του χειμώνα που μπορεί να συνδυαστεί με πιπεριές, φιλέτα ρέγγας καπνιστά ή ακόμα και λουκάνικα.

Γίγαντες φασόλια κοκκινιστοί 1

Γίγαντες κοκκινιστοί

Από τον Βασίλη Τζιμινάδη chef, Γαναδιό Κόνιτσας

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. γίγαντες φασόλια, βραστερά

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

Για τη σάλτσα

250 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο

4-5 κλαράκια σέλινο, ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε φέτες χωρίς σπόρους

3 κρεμμύδια μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εξαιρετικό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Μπούκοβο

Γίγαντες φασόλια κοκκινιστοί 2

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το γίγαντες με νερό και μισή κουταλίτσα σόδα μαγειρικής και τους αφήνουμε όλο το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τους γίγαντες σε κατσαρόλα με το χλιαρό ζωμό λαχανικών.

Τους αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά σιγοβράζοντας για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τους στραγγίζουμε στο σουρωτό.

Σε τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα.

Βάζουμε τους γίγαντες σε πυρέξ ή γάστρα, τους περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, τον μισό ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, την κόκκινη πιπεριά, τον μάραθο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά, ίσως και περισσότερο αφού δοκιμάσουμε.

Αν χρειαστεί προθέτουμε και λίγο καυτό νερό ή ζωμό λαχανικών.

Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με μπούκοβο για πιο δυνατή γεύση.

Γίγαντες φασόλια κοκκινιστοί 3

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά το φαγητό και σερβίρουμε

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2024