Μου αρέσει πολύ να συνδυάζω τις γευστικές δημιουργίες που έχουμε δοκιμάσει στα ταξίδια μας σε όλο τον κόσμο, με υλικά της πατρίδας μας.
Αυτές οι ντομάτες γεμιστές με ένα είδος τονοσαλάτας είναι ποίημα, δροσερές γευστικές και ιδιαίτερες.
Είναι από τις συνταγές που γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα και ενδείκνυται και για νηστίσιμα και γιορτινά τραπεζώματα.
Η Έφη έβαλε και κάπαρη Τήνου και μάραθο, που φημίζονται για την νοστιμιά τους, ενώ στις Μπαχάμες βάζουν περισσότερο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τζίντζερ.
Πάντως στο Μαϊάμι τις «εξαφανίζαμε» εν ριπή οφθαλμού. Την ίδια συνταγή μπορείτε να κάνετε και με μικρά ντοματάκια και θα είναι οι πιο γευστικές μπουκίτσες για ουζάκι ή κρασί ασύρτικο…
Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά
από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά
8 ντομάτες μικρές ή 6 μέτριες
1 κονσέρβας τόνο σε νερό
3 κ.σ. μαγιονέζα Hellmann΄s
2 κ.γ. μουστάρδα Dijon απαλή
Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια
Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 αυγά βραστά , μόνο τα ασπράδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κάπαρη Τήνου, ξαρμυρισμένη
Τρόπος Παρασκευής
Σε πιατέλα βάζουμε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα κάτω και με ένα μαχαίρι κοφτερό κόβουμε από την άλλη μεριά προσεκτικά δημιουργώντας ένα «καπελάκι».
Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ψίχα από τις ντομάτες και όλους τους σπόρους και την αφήνουμε στην άκρη να τη χρησιμοποιήσουμε σε μια σαλάτα άλλη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον στραγγίσουμε να φύγουν εντελώς τα υγρά του.
Σε άλλο μπολ μικρό βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αυγά. Ανακατεύουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρια.
Όπως είναι το μείγμα το ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ με τον τόνο και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε με διαφάνεια και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να δροσίσει.
Γεμίζουμε με το κουταλάκι τις ντομάτες και τις σερβίρουμε φινίροντάς τες με κομμάτια μάραθου ή άνηθου.