Γεμιστά του καλοκαιριού – Ένα φαγητό που ξετρελαίνει…

Γεμιστά του καλοκαιριού - Ένα φαγητό που ξετρελαίνει…

Καλοκαίρι και γεμιστά πάνε «αλα μπρατσέτα» έλεγε, η θεία Σοφία. Βασικά είναι το πιάτο που σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού, γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους όπως και οι πιπεριές.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μου αρέσει μέσα στη γέμιση να «κρύβω» κουκουνάρι και να τρίβω κολοκυθάκια, καρότα. Για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο το καπάκι από τις ντομάτες και τις πιπεριές, η χρυσοχέρα θεία μου έβαζε φρυγανιά τριμμένη με κανέλα και γαρύφαλο. Πόσες φορές δεν είχαμε κάνει επίθεση στα γεμιστά με τη ξαδέλφη μου,  ανοίγαμε το φούρνο και «κλέβαμε» τα καπάκια από τις ντομάτες και μετά κάναμε και τις ανήξερες… και η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις τραπέζι δεν είναι και η καλύτερη εικόνα…

Αν σας περισσέψει γέμιση τη βάζετε ανάμεσα στις ντομάτες και με κουτάλι δίνετε ένα ωραίο σχήμα και τη σερβίρετε δίπλα στα γεμιστά. Τα γεμιστά θέλουν δίπλα τους τυρί φέτα και φρυγανισμένο ψωμάκι.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με το μείγμα φρυγανιά, καστανή ζάχαρη και κανέλα.

Ένα ωραίο ροζέ κρασί «δένει» αρμονικά. Τελευταία μου ανακάλυψη το δροσερό ροζέ αγιοργήτικο του Παπαϊωάννου… απλά υπέροχο.

Γεμιστά του καλοκαιριού 1

Γεμιστά του καλοκαιριού

Από τη θεία Σοφία Ορφανουδάκη

Υλικά

5 μέτριες σφιχτές ντομάτες

5 μεγάλες πιπεριές

2 κ.γ. κοφτές ζάχαρη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Μισό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Μισό φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες

3 κολοκυθάκια φρέσκα, τριμμένα

2 καρότα, τριμμένα

30 γρ. κουκουνάρι

1 ½  φλιτζάνι χυμό ντομάτας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

 Μισό κ.γ.πιπέρι

 Μισό κ.γ. αλάτι

Γεμιστά του καλοκαιριού

Τρόπος παρασκευής 

Πλένουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε από πάνω τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Όσο πιο λεπτές μείνουν οι ντομάτες τόσο πιο επιτυχημένο το φαγητό μας.

Ανοίγουμε τις πιπεριές και βγάζουμε τους σπόρους.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε.

Σε φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε με το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα τριμμένα κολοκύθια, το καρότο, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι και τις τριμμένες ντομάτες, αλλά και το εσωτερικό που βγάλαμε από τις ντομάτες.

Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και τα βράζουμε όλα μαζί για 10 λεπτά. Τελευταία στιγμή βάζουμε και το κουκουνάρι.

 Αρχίζουμε να γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, μέχρι ένα δάκτυλο κάτω από το άνοιγμα..

Βάζουμε τα καπάκια τους και περιχύνουμε τα γεμιστά με τη σάλτσα, που έχουμε ήδη ετοιμάσει .

Πασπαλίζουμε τα γεμιστά με λίγη φρυγανιά και ρίχνουμε και λίγο κανέλα προαιρετικά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180ο C για 1 ώρα και 15 λεπτά .

Ανακινούμε λίγο τα ταψί για να πάει η σάλτσα παντού.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» και σερβίρουμε με τυρί φέτα και ωραίο κρασί δροσερό ροζέ.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 14-06-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 14 Ιουνίου 2021