Γεμιστά με κιμά – Αυθεντική γεύση Ελλάδας

Αγαπημένο μου φαγητό που σίγουρα δεν το απολαμβάνουμε μόνο το καλοκαίρι… Τόσο νόστιμο, μοναδικό που πλημμυρίζει Ελλάδα, αναμνήσεις, χαρούμενα τραπεζώματα και οικογενειακές συνάξεις. Με τυρί φέτα και ένα ωραίο κρασί μοσχοφίλερο Μαντινείας είναι ποίημα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα γεμιστά γίνονται με κιμά ή μόνον με ρύζι και αρωματικά που οι γιαγιάδες μας το αποκαλούσαν «ορφανά»

Η κυρία Βούλα, η μαμά της Χρυσούλας, της αγαπημένης μου φίλης του ξενοδοχείου Ganimede, στο Γαλαξίδι, πάντα μας φτιάχνει γεμιστά που εξαφανίζονται «εν ριπή οφθαλμού»…

Η Χρυσούλα οφείλω να ομολογήσω βελτίωσε ακόμα περισσότερο γευστικά τη συνταγή της μαμάς και τα γεμιστά είναι ονειρικά.

Τώρα, πως προλάβαμε με τη Χρυσούλα πάρουμε ένα πιάτο γεμιστά μόλις βγήκαν από το φούρνο και να τα φωτογραφίσουμε στο λιμανάκι του Γαλαξιδιού… είναι μια άλλη ιστορία…

Γεμιστά με κιμά 2

Γεμιστά με κιμά

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι

Υλικά

5 μέτριες σφιχτές ντομάτες

5 μεγάλες πιπεριές

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα

2 κ.γ. κοφτές ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Μισό φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Μισό φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες

1 ½  φλιτζάνι χυμό ντομάτας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Μισό κ.γ.πιπέρι

Μισό κ.γ. αλάτι

Γεμιστά με κιμά

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες.

Κόβουμε από πάνω τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους, όσο πιο λεπτές τόσο πιο επιτυχημένο το φαγητό μας.

Ανοίγουμε τις πιπεριές και βγάζουμε τους σπόρους.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε.

Σε φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε με το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι και τις τριμμένες ντομάτες.

Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και τα βράζουμε όλα μαζί για 10 λεπτά.

Κατόπιν τα ανακατεύουμε με το κιμά και τη σάλτσα ντομάτας και αρχίζουμε να γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες.

Βάζουμε τα καπάκια τους και περιχύνουμε τα λαχανικά με την σάλτσα που έχουμε ήδη ετοιμάσει .

Ρίχνουμε λίγη φρυγανιά από πάνω σε κάθε γεμιστό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους  και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170 – 180ο C για 1 ώρα και 15 λεπτά .

Ανακινούμε λίγο τα ταψί για να πάει η σάλτσα παντού.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΝτόνατς φουρνιστά με γλάσο – Η χαρά των παιδιών …
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 23 Μάϊου 2021