Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι φιλικές συναντήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές…
Ο φρέσκος γαύρος μεταμορφώνεται σε ένα επικό μεζεδάκι που γίνεται πολύ εύκολα και το έχουμε στο ψυγείο για κάθε στιγμή. Σερβίρουμε τους γαύρους περιχύνοντάς τους με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά, κρεμμυδάκια, πιπεριές ή ντοματάκια.
Στην πανέμορφη Πρέβεζα η θαλασσινή κουζίνα δοξάζεται… Εδώ δοκίμασα τους καλύτερους γαύρους μαρινάτους και ζήτησα τη συνταγή.
Γαύροι μαρινάτοι
Από την ταβέρνα Ventura, Πρέβεζα
Υλικά για 10 άτομα
1 κιλό γαύρο
200 γρ. αλάτι χοντρό
300 ml. ξύδι κόκκινο
4 σκελίδες σκόρδο, σε ψιλοκομμένες φέτες
Ηλιέλαιο
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τους γαύρους τραβώντας από το κεφάλι για να φύγουν τα εντόσθια. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Στον πάγκο της κουζίνας έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί και απλώνουμε τους γαύρους για να φύγει η υγρασία.
Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση από τα ψάρια και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι γαύροι.
Ρίχνουμε το ξίδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου για 6 ώρες να μαριναριστούν και να «ψηθούν».
Αδειάζουμε το ξίδι από το μπολ και αφαιρούμε από το γαύρο το κόκαλο, μέχρι το σημείο της ουράς, προσέχοντας να μην ανοίξουν τα δυο φιλέτα.
Σε ένα μπολ απλώνουμε ανοιγμένο το γαύρο και σε κάθε στρώση ψιλοκόβουμε σκόρδο.
Στο τέλος ρίχνουμε ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί το ψάρι.
Σκεπάζουμε αεροστεγώς και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Σερβίρουμε σε πιάτο τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο τους πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, πιπεριές αλλά και φέτες ντοματάκια.
Μικρά μυστικά
Οι μαριναρισμένοι γαύροι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέσα στο μπολ πάντα καλυμμένοι με μείγμα ηλιέλαιου και ελαιόλαδου.