Ένα γλυκό που αρέσει σε όλους και γίνεται τόσο εύκολα.
Ότι πρέπει για τον καφέ ή το πρωινό μας. Αν δεν έχετε φύλλο κρούστας στο σπίτι την ώρα που επιθυμείτε ένα γλυκάκι δεν πειράζει μπορείτε ακολουθώντας την ίδια συνταγή να την φτιάξετε χωρίς φύλλο. Θα είναι το ίδιο νόστιμη απλά θα περιμένετε να κρυώσει πολύ καλά ή να τη βάλετε για λίγο στο ψυγείο.
Γαλατόπιτα της Κατερίνας
Από την Κατερίνα Ξηρού, μαγείρισσα restaurant Face, Ναύπακτος
Υλικά
4 φύλλα κρούστας
1 λίτρο γάλα φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη
180 γρ. ζάχαρη
70 γρ. κορν φλάουρ
2 κρόκους αυγού
55 γρ. βούτυρο κρύο και βούτυρο για τα φύλλα
Για το φινίρισμα
1 αυγό
2 κ.σ. ζάχαρη
Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
Άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το φρέσκο γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ τους κρόκους, το βούτυρο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα τέσσερα φύλλα κρούστας αφού τα περάσουμε με το πινέλο με λίγο ζεστό βούτυρο.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.
Σε μπολ ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και με το πινέλο περνάμε όλη την επιφάνεια.
Αν θέλουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί τα κόβουμε λίγο και τα τυλίγουμε ρολάροντάς τα γύρω από την κρέμα. Διαφορετικά τα κόβουμε σύριζα στην επιφάνεια της κρέμας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα, για 25 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί σε βάθος η κρέμα, βυθίζοντας ένα μαχαιράκι, αν βγει καθαρό η γαλατόπιτα είναι έτοιμη.
Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Κόβουμε σε κομμάτια πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.