Υπάρχουν πολλών ειδών κρεμοσάπουνα στο εμπόριο, ακριβά και ποιοτικά αλλά και πολύ φτηνά που όμως είναι αναμφιβόλου ποιότητας και κατασκευής και πολλές φορές γίνονται η αιτία για δερματικά αλλά και αναπνευστικά προβλήματα σε μας και στην οικογένειά μας.
Μία πλάκα κρεμοσάπουνου (στερεά μορφή) της καλύτερης ποιότητας μπορεί να γίνει 5πλάσιο σε ποσότητα υγρό σαπούνι και φυσικά ποιοτικότερο από αυτό που αγοράζουμε.
Κάνουμε οικονομία λοιπόν και κατασκευάζουμε το δικό μας σπιτικό κρεμοσάπουνο.
Σπιτικό κρεμοσάπουνο.
Υλικά:
- Μια πλάκα σαπούνι 120 gr περίπου (τα Μασσαλίας είναι τα πιο πλούσια σε κρέμα)
- 2 κουταλάκια του γλυκού αμυγδαλέλαιο ή άλλο έλαιο της αρεσκείας σου
- 3,5 λίτρα νερό
- Μια κατσαρόλα
- Τρίφτη
- Μίξερ
- Τρίψε όλο το σαπούνι στον τρίφτη
- Μετά βάλε στην κατσαρόλα το τριμμένο σαπούνι, μαζί με το νερό και το έλαιο.
- Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακάτεψε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει καλά το σαπούνι και να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. (Μην στέκεσαι πάνω από την κατσαρόλα και μην αναπνέεις το σαπούνι κατά τον βρασμό του
- Βγάλε την κατσαρόλα από την φωτιά, και άφησε το μείγμα όλο το βράδυ να κρυώσει (11-12 ώρες). Το μείγμα θα πήξει και θα πάρει μια παχύρρευστη μορφή.
- Προαιρετικά για να το αρωματίσετε περισσότερο μπορείτε να βάλετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, χαμομήλι ή άλλο βότανο, ακόμα και σταγόνες αρώματος προς το τέλος της παρασκευής του σαπουνιού αλλά σουρωμένο καλά.
- Ανακάτεψε με το μίξερ το μείγμα για να πάρει μια πιο ομογενοποιημένη μορφή.
Εάν είναι πολύ παχύρευστο, τότε πρόσθεσε επιπλέον νερό και ανακάτεψε.
Εάν είναι πολύ νερουλό, τότε βάλε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και πρόσθεσε επιπλέον τρίμματα σαπουνιού, έτσι ώστε να πήξει το μείγμα ικανοποιητικά.
Αποθήκευσε όσο δεν σου χρειάζεται και κράτησέ το για μελλοντική χρήση