Φρουτοσαλάτα υπερτροφή με καρπούς της γης – Για ενδυνάμωση μοναδική

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια φρουτοσαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια. Μια γλυκιά γευστική δημιουργία superfood για το σώμα και τον νου… Γίνεται πολύ εύκολα, απλά θέλει το χρόνο της για το μούλιασμα του σιταριού αλλά και των αποξηραμένων καρπών.

Είναι ότι καλύτερο για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας.

Στην Αρμενία και στη Μέση Ανατολή την ονοματίζουν Anouch Abour και είναι το γλυκό της χαράς, της αγάπης αλλά και το γουρλίδικο γλυκό της Πρωτοχρονιάς… Στη Γαλλία είναι πολύ trendy.

 Φρουτοσαλάτα υπερτροφή με καρπούς της γης

Από την ταλαντούχα Μαρίνα Κουτσοπούλου, Διχώρι Δωρίδας

Yλικά για 4 άτομα

 100 γρ. σιτάρι σκληρό σπασμένο

80 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε καρέ

80 γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένο στα 4

40 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, κομμένο στα 4

5 καρύδια, ολόκληρη ψίχα

12 αμύγδαλα μεγάλα, ολόκληρα

15 φιστίκια Αιγίνης, αποφλοιωμένα

κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

150 γρ. ζάχαρη άχνη

 3 κ.σ. μπράντυ ή κονιάκ

 Tρόπος παρασκευής

 Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το σιτάρι σε 1 ½ – 2 λίτρα δροσερό νερό και το αφήνουμε για 18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

 Σουρώνουμε το σιτάρι και το βάζουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας 4 μέρη νερό.

 Σιγοβράζουμε για 1 ½  ώρα και μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο το σουρώνουμε.

 Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 150 ml νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.

 Μόλις ξεκινήσει ο βρασμό ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 Προσθέτουμε το μπράντυ και ανακατεύουμε και πάλι.

 Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα ψιλοκοκομμένα  βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα δαμάσκηνα και ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στα αποξηραμένα φρούτα.

 Αφήνουμε για 1 ώρα να μουσκέψουν καλά σε θερμοκρασία δωματίου.

 Αμέσως μετά αν χρειαστεί σουρώνουμε τα φρούτα και κρατάμε το σιρόπι.

 Προσθέτουμε και το σιτάρι που είναι χλιαρό ακόμα και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το σιρόπι που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε καλά.

 Σε ατομικά μπολ βάζουμε στη βάση καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια και προσθέτουμε και το σιτάρι με τα αποξηραμένα φρούτα.

 Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης.

 Σερβίρουμε αμέσως.

 Μικρά μυστικά

 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταφίδες και φουντούκια.

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σιρόπι με γλυκό λευκό κρασί Σάμου που θα δώσει επιπλέον γεύση και άρωμα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 22-09-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2022