Η ρωμαϊκή συνταγή που αποτελεί εθιμικό πιάτο του καρναβαλιού. Πάντοτε οι Ρωμαίες δημιουργούσαν την δική τους ζύμη για τα λιγκουίνι και το μυστικό της σύνθεσης επτασφράγιστο.
Για τους φίλους του emvolos.gr μυστικά δεν υπάρχουν… απολαύστε τα λοιπόν
Από την Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια το καλύτερου καταστήματος εστίασης στα Βαλκάνια “Αγιολί” Λεωφ. Νίκης 15 Θεσσαλονίκη
Υλικά
Για την ζύμη των λιγκουίνι
350 γρ. αλεύρι δυνατό
7 κρόκους φρέσκου αυγού
50ml νερό
50ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Λίγο αλάτι θαλασσινό
Για την σάλτσα
300 γρ. μπέικον καπνιστό
3 κ.σ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κούπες ντομάτα κονκασέ
Ποικιλία φρεσκοτριμμένων πιπεριών
Για το φινίρισμα
8 φέτες μπέικον καπνιστό
Πιπέρια
Ποικιλία τυριών, γραβιέρα Νάξου, αρσενικό
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε ελαφρά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι αργά αργά και ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια ρίχνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.
Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε στο κάδο του μίξερ το ζύμωμα με τον γάτζο χτυπώντας για 10 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Αφήνουμε την ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάζοντάς την με μια πετσέτα.
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο και την χωρίζουμε σε μπάλες.
Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τα λιγκουίνι πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλήσουν.
Αν έχουμε παρασκευαστή ζυμαρικών χρησιμοποιούμε το ανάλογο μέγεθος κοπής και φτιάχνουμε τα λιγκουίνι.
Βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό που «κοχλάζει» για 2 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το λεπτοκομμένο μπέικον για 1 λεπτό και ρίχνουμε και το κρεμμύδι σοτάροντας για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με ένα σφηνάκι ούζο.
Προσθέτουμε την ντομάτα και την ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της.
Στο τέλος προσθέτουμε τα λιγκουίνι ανακατεύουμε την σάλτσα και ρίχνουμε αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
Για το φινίρισμα περνάμε από το γκριλ 8 φέτες μπέικον και βάζουμε πάνω από τα λιγκουίνι δύο σε κάθε πιάτο.
Πασπαλίζουμε με ποικιλία φρεσκοτριμμένων τυριών.
Γεύση αγαπημένη και προπαντός γρήγορη….
Fresh linguini amatriciana
The Roman recipe that is a customary carnival dish. The Romans always created their own dough for the linguini and held closely guarded the secret of the composition. For friends of emvolos.gr secrets do not exist … So enjoy!
By Despina Andrali
Ingredients
For the dough of linguini
350 g. strong flour
7 fresh egg yolks
50ml water
50ml fine olive oil
Some sea salt
For the sauce
300 g. smoked bacon
3 tablespoons dry onion chopped
3 cups chopped tomatoes
Variety of freshly ground black pepper
For finishing
8 slices smoked bacon
Peppers
Variety of cheeses, Naxos graviera cheese, Arseniko.
How to prepare
In a bowl, beat the egg yolks and olive oil. Beat lightly for a few seconds until mixed well.
Add the flour slowly and knead vigorously with your hands meanwhile throwing the remaining ingredients.
If we want we can do the kneading in the mixer bowl with a whisk, beating for 10 minutes. The dough is ready when it unsticks from the walls.
Allow the dough to “relax” for 1 hour at room temperature, by covering it with a towel.
Transfer the dough on the bench and divide into balls.
Roll out a sheet (filo) with a rolling pin and cut into thin strips, sprinkling the linguini with flour to avoid sticking.
If we have a pasta maker, we use similar cutting size to make linguini.
Boil the linguini in salted “boiling” water for two minutes.
Prepare the sauce.
In a deep nonstick skillet sauté the finely chopped bacon for 1 minute and add the onion and sauté for 1 minute. Pour a shot of ouzo.
Add the tomatoes and sugar and boil over high heat until the liquid has evaporated.
Finally add the linguini, mix the sauce and add salt and freshly ground pepper.
For the finishing pass from the grill 8 bacon slices and put over the linguini, two on each plate.
Sprinkle with freshly grated cheese variety.
Favorite flavor and above all fast ….