Φουρτάλια Ανδριώτικη – Πλούσια γεύση…

Αυθεντική γεύση που χαρακτηρίζει το πανέμορφο νησί της Άνδρου, που είναι η αδυναμία μου. Δεν είναι τυχαίο που για 10 χρόνια είχα τις δημόσιες σχέσεις του ξενοδοχείο Παράδεισος της Άνδρου, θυγατρικό του St. George Lycabettus των Αθηνών. Μόνον υπέροχες αναμνήσεις έχω και δημιουργικές στιγμές…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Άνδρος έχει κρυμμένες ομορφιές που πρέπει να ψάξεις για να τις ανακαλύψεις… δεν σου εμφανίζονται άμεσα… όμως είναι τόσες πολλές.

Έχει τα πάντα απίθανα χωριά ορεινά, μια Χώρα ζωγραφιά, έχει πηγές, ποταμάκια, μοναστήρια, βυζαντινά ξωκκλήσια, μοναδική χλωρίδα και πανίδα… μουσεία, εκδηλώσεις υψηλού ενδιαφέροντος.

Έχει ενδιαφέρουσα γαστρονομική ταυτότητα.

Οι παραλίες είναι ονειρικές τα νερά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα.

Αξίζει … να γνωρίσετε το νησί της καρδιάς μου.

Πίσω Γυάλια, Άνδρου

Η φουρτάλια γίνεται με παραδοσιακά λουκάνικα και γλύνα, που είναι το λίπος που διατηρούνται τα λουκάνικα. Όμως σκέφτηκα να σας παρουσιάσω την πιο ελαφριά της μορφή και να κάνετε ένα γευστικό ταξίδι στην Άνδρο έστω με τα υλικά που θα βρείτε στον τόπο σας.

Φουρτάλια Ανδριώτικη

Από το εστιατόριο Barbarola, Πίσω Γυάλια, Άνδρου

Υλικά

10 αυγά φρέσκα

2 πρέζες μοσχοκάρυδο, σε

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες με μισό εκ. πάχος

5 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες μισό εκ. πάχος

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Μισό φλιτζάνι γάλα φρέσκο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρίγανη

1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά γυρίζοντάς τα για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε το τηγάνι για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και περιχύνουμε τις πατάτες και τα λουκάνικα με τα αυγά.

Πασπαλίζουμε με ρίγανη και ρίχνουμε και το δυόσμο.

Ανακινούμε το τηγάνι ώστε να πάει παντού το μείγμα των αυγών.

Συνεχίζουμε το τηγάνισμα και θέλει μαεστρία στο γύρισμα της ομελέτας ώστε να βγει ολόκληρη.

Αν θέλουμε ψήνουμε την ομελέτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.

Μόλις ροδίσει η ομελέτα και βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και αυτό βγει καθαρό σημαίνει ότι ψήθηκε η φουρτάλια.

Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια … σαν τούρτα.