Φουρνιστή Ομελέτα με Κάππαρη και κολοκυθάκια – Η κάππαρη πολύτιμη για τον οργανισμό μας

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Στην Τήνο, το πανέμορφο νησί η κάπαρη καλά κρατεί… Η παρουσία της έντονη πάνω στις ξερολιθιές, στους βραχότοπους αλλά και τις παραλίες. Το λουλούδι της πανέμορφο, ο καρπός και τα φύλλα της νόστιμα και σηματοδοτούν την κουζίνα των νησιών μας. 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η κάππαρη μαζεύεται από τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, όταν ακόμα τα μπουμπούκια της δεν έχουν ανοίξει. Τα μπουμπούκια της κάππαρης και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές κυρίως μέσα σε σαλάτες και κρύα ορεκτικά πιάτα.

Στη Τήνο, στο πανέμορφο χωριό Ποταμιά, διοργανώνουν κάθε χρόνο τη γιορτή κάππαρης και εμείς σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή της ομελέτας τους. Από την  αρχαιότητα ακόμα, πίστευαν ότι η κάππαρη έχει θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες.

Ο αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού για να εξαφανίζονται τα πρηξίματα. Σήμερα η κάππαρη φημίζεται για τις ευεργετικές της ιδιότητες στον οργανισμό μας διαθέτει πληθώρα αντιοξειδωτικών και βιταμινών πολύ ωφέλιμων για την υγεία μας.

Πιο συγκεκριμένα περιέχει: Aρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, Bιταμίνες Α, Ε, C, K, Nιασίνη, Ριβοφλαβίνη και Φολικό οξύ, Aσβέστιο, Μαγγάνιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Χαλκό, Σελήνιο,

Λιπαρά οξέα κυρίως λινολεϊκό οξύ.

Η κάππαρη είναι ισχυρή πηγή φυτικών ινών και περιέχει καμπφερόλη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή δρα σαν αντιισταμινικό, ενώ παρουσιάζει αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφελγμονώδεις ιδιότητες.Η κάπαρη είναι πολύτιμη για έναν ακόμα λόγο βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Φουρνιστή Ομελέτα με Κάππαρη και κολοκυθάκια

Η αυθεντική συνταγή από τη Γιορτή της Κάππαρης, στην Ποταμιά Τήνου

Υλικά

10 αυγά

1 ποτήρι γάλα

200 γρ. κάππαρη ξαλμυρισμένη

100 γρ. μπέικον καπνιστό,  κομμένο σε κομμάτια

3 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένη σε φέτες

5 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

Ρίγανη  και Θρούμπη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το πασπάλισμα

150 γρ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε την κάππαρη σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.  Την σουρώσουμε καλά και την απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει.

Σε τηγάνι αντικολλητικό με ελάχιστο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια, την πιπεριά και την κάππαρη.

Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα αυγά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τη θρούμπη και χτυπάμε με το σύρμα ή το ραβδομπλέντερ.

Προς το τέλος προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε και πάλι.

Σε ταψί που έχουμε ζεστάνει στο φούρνο καλά, ρίχνουμε το μείγμα με την κάππαρη, το μπέικον και τα υπόλοιπα υλικά και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των αυγών.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε την ομελέτα από το φούρνο και την αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί, την κόβουμε σε κομμάτια.

Πασπαλίζουμε με τυρί και σερβίρουμε.