Φοκάτσια με ντοματάκια, πιπεριές και μυρωδικά της Μακεδονίας – Το ιταλικό ψωμάκι «πειρασμός»

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Την καλύτερη Φοκάτσια – Focaccia,  την έχω δοκιμάσει στο περίφημο εστιατόριο Αγιολί, της Θεσσαλονίκης, που είναι η ναυαρχίδα της γαστρονομίας.

Στο ολοκαίνουργο bakery ORA, που βρίσκεται στο ισόγειο του εστιατορίου, φτιάχνουν καθημερινά φοκάτσια με διάφορους τρόπους και πάντα φίνα άλευρα. Αξίζει να περάσετε από εκεί, αν βρεθείτε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Νίκης 15, για να την δοκιμάσετε. Εμπειρία…

Από το μπαλκόνι του Αγιολί, θέα μοναδική

Εκτός από τη Φοκάτσια, δοκίμασα και τα υπόλοιπα ψωμιά που είναι εξαιρετικά. Και μια που μιλάμε για το Bakery του Αγιολί, αξίζει να δοκιμάσετε τα σαντουιτσάκια καμωμένα με χειροποίητα ψωμάκια, τυριά ελληνικά ΠΟΠ και τα αλλαντικά Sarry, από τη Δράμα, premium και ειδικά φτιαγμένα για το Αγιολί.

Από το μπαλκόνι του Αγιολί, θέα μοναδική

Η συνταγή για τη Φοκάτσια Αγιολί είναι μυστικό επτασφράγιστο που δεν μας αποκαλύφθηκε, αφού ετοιμάζεται από δυσεύρετα άλευρα και ακολουθούν αυθεντική φίνα συνταγή της Φλωρεντίας.

Το ολοκαίνουργο Bakery ORA του Αγιολί

Επειδή όμως η φοκάτσια αρέσει πολύ μια που, οι ιταλικές γεύσεις είναι πολύ κοντά στις ελληνικές αφού και η ελληνική κουζίνα έχει δεχθεί ενετικές επιδράσεις επιστράτευσα την παιδική μου φίλη Τίτη, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιταλία. Άλλωστε το ψωμί Φοκάτσια – Focaccia, είναι το πιο αντιπροσωπευτικό της Ιταλικής Αρτοποιίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επίπεδο ψωμί που αρωματίζεται με μυρωδικά και περιέχει συνήθως λαχανικά όπως ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριές αλλά και … σπαράγγια και μανιτάρια στη Βόρεια κυρίως Ιταλία.

Η είσοδος στον κόσμο των γεύσεων… εμπειρία

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα σάντουιτς με τυριά ή αλλαντικά. Τρώγεται όμως ευχάριστα και σκέτο χωρίς συνοδευτικό.

Φοκάτσια με ντοματάκια, πιπεριές και μυρωδικά της Μακεδονίας

Από την Τίτη Παπαδοπούλου, Θεσσαλονίκη

Υλικά

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

350 ml νερό

3 κ.γ ζάχαρη

1 κ.γ. ψιλό αλάτι

1 κ.γ. ανθό αλατιού

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι ξηρή μάγια

10 ντοματάκια, κομμένα σε τέσσερα

 2 πράσινες πιπεριές, χωρίς τους σπόρους, σε φετούλες

1 κ.γ. ρίγανη

Μισό κ.γ. θυμάρι ή θρούμπη

1 κ.γ. δενδρολίβανο

Τρόπος Παρασκευής

Σε μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά μέχρι να διαλυθούν.

Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ψιλό αλάτι, το μισό ελαιόλαδο. το μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά.

Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και εύπλαστη.  Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και γυρνάμε για να λαδωθεί καλά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, ζυμώνουμε για 1 λεπτό, τη ζύμη ώστε να ξεφουσκώσει και την απλώνουμε στο ταψί.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.

Ραντίζουμε τη ζύμη με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας σε μερικά σημεία, για να κάνουμε λακκάκια και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τις πιπεριές και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες αλατιού, τα μυρωδικά.

Ψήνουμε τη φοκάτσια, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο καστανό χρυσό χρώμα.

Tην αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.