Μια σαλάτα επική… γεύση κρητικής γης, άρωμα και φρεσκάδα. Μια σαλάτα που ξεχειλίζει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Κανονικά η αυθεντική σαλάτα γίνεται με ξύγαλο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τσαλαφούτι, ξυνομυζήθρα ή κρέμα τυριού.
Το στακοβούτυρο που χρησιμοποιούν για το crumble επίσης το αντικαθιστούμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο γάλακτος.
Πάντως στο εστιατόριο Παραστιές δοκιμάσαμε την καλύτερη… που έγραψε δυνατά στη γευστική μας μνήμη…
Φίνα κρητική σαλάτα
Από το απίθανο εστιατόριο Παραστιές, Ηράκλειο Κρήτης
Υλικά για 4 άτομα
Για τη σαλάτα
250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
120 γρ. αγγούρι σε φέτες
50 γρ. πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
40 γρ. ελιές τσακιστές
30 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε φέτες
50 γρ. ξερό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο σε φέτες
10 γρ. αλάτι
10 γρ. κρίταμο, κομμένο
120 γρ. ξινομυζήθρα
Για το dressing:
100 γρ. φρέσκο βασιλικό
50 γρ. κρητική γραβιέρα
50 γρ. κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml ελαιόλαδο
Για το crumble παξιμαδιού
100 γρ παξιμάδι λαδιού
100 γρ παξιμάδι χαρουπιού
100 γρ κρίθινα παξιμάδια
2 κλωνάρια θυμάρι
5 γρ. αλάτι
50 ml ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
Tρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε το dressing.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Ετοιμάζουμε το crumble.
Σε ένα ταψί, σπάμε τα παξιμάδια, ανακατεύουμε με το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το θυμάρι και το αλάτι και τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 6 λεπτά να στεγνώσουν
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα.
Βάζουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά της σαλάτες, εκτός από το τυρί.
Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε.
Σε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο στρώνουμε παράλληλα τη σαλάτα, το crumble, το τυρί και σερβίρουμε.