Ο Νοέμβριος είναι η εποχή της απόσταξης των τσίπουρων, της γκράπας και του ούζου. Στην Ελλάδα και την Ιταλία συνηθίζουν την ημέρα της απόσταξης να καλούν φίλους και να γιορτάζουν «τα καζανέματα» με μεζέδες και γλυκά.
Μια από τις πιο όμορφες γαστρονομικές εμπειρίες που είχα στη ζωή μου, ήταν στην Β.Ιταλία, στο Udine, όταν προσκλήθηκα από την Οικογένεια Νonino να παρακολουθήσω την περίφημη γιορτή της απόσταξης της γκράπας τους, που είναι μονοποικιλιακή και η πλέον ακριβή γκράπα στον κόσμο, κλεισμένη σε μπουκάλια μουράνο. Στην γιορτή προσκαλούνται προσωπικότητες του πνεύματος, της γαστρονομίας και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής βραβεύονται οι άνθρωποι που βοήθησαν διεθνώς την «υπόθεση της γαστρονομίας». Είναι τόσο λαμπρή η γιορτή που συναγωνίζεται τα βραβεία Nobel.
Φιλοξενήθηκα από την οικογένεια για πέντε ημέρες, που ήταν από τις πλέον σημαντικές της επαγγελματικής μου ζωής. Η Giannola Nonino είναι από τις πλέον δυνατές γυναίκες επιχειρηματίες της Ιταλίας και χαρισματική προσωπικότητα. Δίπλα της έμαθα πολλά, γνώρισα ανθρώπους που με στιγμάτισαν… Σήμερα η πανάκριβη και μοναδική μονοπωλιακή γκράπα έχει κατακτήσει την Κινεζική αγορά. Άλλωστε αυτό ήταν το στοίχημα της Nonino, να αφήσουν οι Κινέζοι το σακέ, που γίνεται από ρύζι και να βάλουν στη ζωή τους την Ιταλική γκράπα.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής έγινε αναπαράσταση όλων των εθιμικών πιάτων και γλυκών της Ιταλίας, που είναι αφιερωμένες στην κρυστάλλινη θεά, την γκράπα.
Τρεις ανθρώπους θαυμάζω στην ζωή μου και ευγνωμονώ τον Θεό που τους γνώρισα, τον Πέτρο, τη Δέσποινα και την Giannola Nonino, από τον κόσμο των επιχειρήσεων, που η επιμονή της να κυνηγήσει το όραμά της, που για τους πολλούς φαινόταν απραγματοποίητο, κατόρθωσε να «πείσει» την αριστοκρατία της Ευρώπης, να αγαπήσει την ταπεινή μέχρι τότε γκράπα, και να την κάνει σύμβολο του πλούτου και της επιτυχίας, διαφοροποιώντας την σε ποικιλία, καθαρότητα και συσκευασία.
Μια από τις γλυκές δημιουργίες της γιορτής της απόσταξης είναι τα φίνα γαλετομπισκότα γκράπας, που εθιμικά μας μοίρασαν την ώρα της απόσταξης.
Φίνα Γαλετομπισκότα γκράπας
Υλικά
250 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά
25 γρ. βούτυρο εκλεκτό
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μια πρέζα αλάτι
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Για το τηγάνισμα
Ηλιέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει.
Σε καθαρό και στεγνό μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.
Δημιουργούμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι, ρίχνουμε στο κέντρο το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ελαιόλαδο και μία πρέζα αλάτι.
Ζυμώνουμε δυνατά με τις άκρες των δακτύλων μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη, ελαστική και λεία.
Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο, πάχους μισού εκατοστού. Την διπλώνουμε και την ανοίγουμε και πάλι επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία τρεις, τέσσερις φορές.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο.
Με την ειδική ροδέλα κόβουμε λωρίδες και τις τυλίγουμε αν θέλουμε σε φιογκάκια ή αφήνουμε σε λωρίδες κόβοντας ολόγυρα για να πάρει ωραίο σχήμα.
Τηγανίζουμε τα γαλετομπισκοτάκια μέσα σε άφθονο ζεστό ηλιέλαιο.
Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα μόλις ροδίσουν.
Σε πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα γαλετομπισκότα, για να στραγγίξει το λάδι.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική και τα σερβίρουμε όταν είναι ζεστά.