Φασολάδα της Σαρακοστής – Παραδοσιακή γεύση …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εμβληματικό πιάτο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που μας χαρίζει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μας ζεσταίνει τις χειμωνιάτικες ημέρες. Για να έχουμε όλα τα θρεπτικά ωφελήματα των φασολιών συνδυάζουμε τη φασολάδα με παστά ψάρια ή πιπεριές ή ελιές, αλλά ποτέ με τυρί.

Η φασολάδα χαρίζει δύναμη στον οργανισμό μας. Καθόλου τυχαίο που συνηθίζεται την περίοδο της νηστείας.

Φασολάδα της Σαρακοστής 1

Φασολάδα της Σαρακοστής

 Από την Έφη Αποστολοπούλου, βραβευμένη μαγείρισσα, εστιατόριο Μελτέμι, Διγελιώτικα Αιγίου

 Υλικά για 4 άτομα

 500 γρ. φασόλια

2 καρότα, κομμένα  σε φέτες

1 κρεμμύδι ξερό,  ψιλοκομμένο

1 μικρό ματσάκι σέλινο, χοντροκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι ή 1 καυτερή πιπεριά

50 ml περίπου ελαιόλαδο

2 κ.σ ντομάτα κονκασέ ή 1 ντομάτα φρέσκη τριμμένη

2 κ.σ πελτέ ντομάτας, ανάλογα πόσο κόκκινη τη θέλουμε

Ελαιόλαδο

Φασολάδα της Σαρακοστής 2

 Τρόπος παρασκευής

 Βάζουμε τα φασόλια ταυτόχρονα με το νερό σε κατσαρόλα για να βράσουν. Μόλις φθάσουν σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για 30 λεπτά ακόμα.

 Τότε προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τον πελτέ, την φρέσκια ντομάτα και ανακατεύουμε.

 Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν τα φασόλια, γιατί ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από την ποιότητα και την ποικιλία των φασολιών.

 Μόλις τα φασόλια βράσουν προσθέτουμε το σέλινο, το αλάτι, το πιπέρι ή την πιπεριά και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν δύο βράσεις ακόμα.

 Κατεβάζουμε από τη φωτιά τη φασολάδα και σερβίρουμε.

Φασολάδα της Σαρακοστής 3

 Μικρά μυστικά  

 Ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα ζεστού νερού ανάλογα πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.

 Δεν πρέπει να μπαίνουν στη φασολάδα όλα τα υλικά μαζί αλλά κατά σειρά βρασμού για να μην αλλοιωθεί η γεύση και το σχήμα τους.

 Όταν κατεβάζουμε από τη φωτιά θα πρέπει να έχει περισσότερα υγρά γιατί όσο μένει η φασολάδα πήζει.

 Η φασολάδα θέλει υπομονή στο βράσιμο μπορεί να χρειαστεί να βράσουν από 1 μέχρι 2.30 ώρες… για να χυλώσουν και να είναι super.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024