Αγαπημένες φίλες και φίλοι, σήμερα θα πορευτούμε μαζί με μια γεύση σε ένα ταξίδι στον χρόνο.
Πάντα θα θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια το φαγητό που μαγείρευαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ειδικά το χειμώνα, αλλά και όχι μόνο. Τη λαχταριστή μας πατροπαράδοτη φασολάδα, απογειωμένη με τη μοναδική γεύση της χοιρινής τσιγαρίδας.
Είπα λοιπόν να κάνω αυτό το come back και, για να είναι πιο όμορφο το ταξίδι αυτό, μέχρι και τη σουπιέρα επιστράτευσα (ιερό κειμήλιο της μάνας μου). Συνόδεψα όπως τότε με ζυμωτό ψωμί, ελιές και το κρεμμύδι στα τέσσερα.
Φυσικά το κρασάκι ήταν πάντα στο τραπέζι..
Φασολάδα με τσιγαρίδες
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
2 κούπες φασόλια
10 κούπες νερό
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 καρότο
Σέλινο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Πιπέρι
10 τσιγαρίδες
Εκτέλεση:
Δεν βάζουμε λάδι γιατί βγάζουν οι τσιγαρίδες.
Βράζουμε κανονικά με όλα τα υλικά και 10 λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τις τσιγαρίδες και όσο αλάτι χρειάζεται.
Αν γίνει η διαδικασία στην σόμπα όπως τότε κάνει τη διαφορά.
Καλό είναι να βράσει από το βράδυ και να χυλώσει καλύτερα.