Φανουρόπιτα πανεύκολη – Γεύση που ενθουσιάζει

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο Άγιος Φανούριος στην Κρήτη δοξάζεται… Έτσι σε κάθε σπίτι φτιάχνουν φανουρόπιτα.

Η χαρισματική cheffe Ειρήνη Γιαννουλάκη έφτιαξε για το καλό μια αφράτη φανουρόπιτα στο απίθανο ξενοδοχείο Irida Chic στη Στυλίδα Ηρακλείου και μας δίνει τη συνταγή που είναι πανεύκολη

Φανουρόπιτα πανεύκολη 1

Φανουρόπιτα πανεύκολη

Από την Ειρήνη Γιαννουλάκη cheffe, εστιατόριο Irida wine, Irida Chic Boutique Hotel and Spa, Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης

Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό

490 γρ.αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του

400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 1/2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

100 γρ σταφίδες μαύρες και ξανθές

680 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι

180 ml ηλιέλαιο

Για το φινίρισμα

Ζάχαρη άχνη

Κανέλα Κεϋλάνης

Φανουρόπιτα πανεύκολη 2

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο, την κανέλα, τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Η cheffe Ειρήνη Γιαννουλάκη φτιάχνει φανουρόπιτα για τους φίλους μας
Η cheffe Ειρήνη Γιαννουλάκη φτιάχνει φανουρόπιτα για τους φίλους μας

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Προσθέτουμε και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε ένα χυλό.

Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το χυλό και με την μαρίζ περνάμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις για 1 ώρα.

Βγάζουμε από το φούρνο τη φανουρόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Στρώνουμε ένα σεμεδάκι στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και την κανέλα.

Φανουρόπιτα πανεύκολη 3

Αφήνουμε λίγο να σταθεί και βγάζουμε το σεμεδάκι και η φανουρόπιτα είναι απίθανη.

Την κόβουμε σε κομμάτια και την πάμε στην εκκλησία ή διαβάζουμε την ευχή του Αγίου στο σπίτι μας.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 27 Αυγούστου 2023
Επόμενο άρθροΚι εσύ Ελένη και κάθε Ελένη… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος