Ο Άγιος Φανούριος στην Κρήτη δοξάζεται… Έτσι σε κάθε σπίτι φτιάχνουν φανουρόπιτα.
Η χαρισματική cheffe Ειρήνη Γιαννουλάκη έφτιαξε για το καλό μια αφράτη φανουρόπιτα στο απίθανο ξενοδοχείο Irida Chic στη Στυλίδα Ηρακλείου και μας δίνει τη συνταγή που είναι πανεύκολη
Φανουρόπιτα πανεύκολη
Από την Ειρήνη Γιαννουλάκη cheffe, εστιατόριο Irida wine, Irida Chic Boutique Hotel and Spa, Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης
Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό
490 γρ.αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
100 γρ σταφίδες μαύρες και ξανθές
680 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
180 ml ηλιέλαιο
Για το φινίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα Κεϋλάνης
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο, την κανέλα, τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε ένα χυλό.
Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το χυλό και με την μαρίζ περνάμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Βγάζουμε από το φούρνο τη φανουρόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Στρώνουμε ένα σεμεδάκι στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και την κανέλα.
Αφήνουμε λίγο να σταθεί και βγάζουμε το σεμεδάκι και η φανουρόπιτα είναι απίθανη.
Την κόβουμε σε κομμάτια και την πάμε στην εκκλησία ή διαβάζουμε την ευχή του Αγίου στο σπίτι μας.