Φαλάφελ Μέσης Ανατολής – Πιο αυθεντικά δεν γίνεται…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα φαλάφελ είναι η εμβληματική γεύση της κουζίνας της Μέσης Ανατολής… και η ιστορία της δημιουργίας τους χάνεται στο χρόνο. Είναι μια λιχουδιά street food αγαπημένη, μια τηγανίτα οσπρίων όπως την αποκαλούν οι άραβες. Πρόκειται για εξαιρετική vegan πηγή πρωτεΐνης και αν προσθέσετε και λαχανικά και τα κλείσετε σε μια πίτα τότε θα έχετε ένα θρεπτικό γεύμα στο χέρι. Εσείς μπορείτε να το απολαύσετε στο τραπέζι σας με χούμους ή μια απίθανη ψιλοκομμένη σαλάτα.

εστιατόριο στην Ιορδανία
Εστιατόριο στην Ιορδανία

Στην Ιορδανία, δοκιμάσαμε θεϊκά αυθεντικά φαλάφελ στο κέντρο του Αμμάν, στη γειτονιά Rainbow street, στο Falafel AlQuds.

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Χρόνος μουλιάσματος 12 ώρες/ Εύκολο

Φαλάφελ Μέσης Ανατολής 1

Φαλάφελ Μέσης Ανατολής

Από το περίφημο Falafel AlQuds, Αμμάν Ιορδανίας

Υλικά για 4-6 άτομα

1 κιλό ρεβίθια

Μισό κ.γ. μαγειρική σόδα

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

¼ του φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο

1 ½ κ.σ. αλεύρι ή αλεύρι ρεβιθιού

1 ¾  κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. αλεσμένο κόλιανδρο

¼  κ.γ. μαύρο πιπέρι

¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν

1 πρέζα αλεσμένο κάρδαμο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

Φαλάφελ Μέσης Ανατολής 2

Τρόπος παρασκευής

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε για 12 ώρες τα ρεβίθια καλύπτοντάς τα με 3 εκ. κρύο νερό. Προσθέτουμε μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα στο νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ενδιάμεσα αλλάζουμε το νερό αν θέλουμε.

Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια.

Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το αλεύρι, το αλάτι, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι Καγιέν και το κάρδαμο και χτυπάμε δυνατά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα με σκληρή σύσταση.

Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να είναι η υφή του ομοιόμορφη.

Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Σε βαθύ και μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και το σησαμέλαιο σε μέτρια φωτιά. Η επιθυμητή θερμοκρασία είναι 360οC.

Πλάθουμε τα φαλάφελ σε στρογγυλά μπαλάκια βρέχοντας τα χέρια μας ενδιάμεσα. Συνήθως χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές της σούπας ανά φαλάφελ.

Τηγανίζουμε τα φαλάφελ σε δόσεις των 6 κάθε φορά, για 2-3 λεπτά ανά πλευρά για να ροδίσουν. Προσοχή αν ροδίσουν πιο γρήγορα σημαίνει ότι το λάδι είναι πολύ ζεστό και δεν θα έχουν ψηθεί στο κέντρο. Οπότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναδοκιμάζουμε.

Σε μεγάλη πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα φαλάφελ για να στραγγίσουν από το λάδι.

Σερβίρουμε με σάλτσα ταχίνι ή δίπλα σε ένα πιάτο χούμους.

Φαλάφελ Μέσης Ανατολής 3

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε τα τυλίγουμε με αραβική πιτούλα, ρίχνουμε σάλτσα ταχίνι, φέτες ντομάτας και φρέσκο μαϊντανό

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 23 Ιουλίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 23 Ιουλίου 2023