Μια υπερτροφή που χαρίζει δύναμη. Τα φαλάφελ είναι τόσο νόστιμα. Το παντζάρι τους χαρίζει μια γλυκιά νότα που δένει αρμονικά με το αμύγδαλο και τα φρέσκα αρωματικά. Τα παντζάρια είναι υπερτροφή που πλημμυρίζουν από βιταμίνες C και του συμπλέγματος Β, κάλιο, φυτικές ίνες. Τα ταχίνι είναι τόσο ωφέλιμο αλλά και τα ρεβίθια δεν πάνε πίσω.. Μια υπέροχη γευστική δημιουργία που μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και σε σάντουιτς με αραβικές πιτούλες.
Φαλάφελ με παντζάρι
Από τη Φωτεινή Γιαννοπούλου, περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 30 φαλάφελ
350 γρ. ρεβίθια, ωμά
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
2 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
300 γρ. παντζάρια, βρασμένα
120 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό μεγάλο
50 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο στο φούρνο
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
50 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
Για τη σάλτσα ταχινιού
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. ταχίνι
ξύσμα από 1 λάιμ
χυμό από 1 λάιμ
1 πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
100 γρ. ρόκα
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθύ μπολ γεμάτο με νερό μουλιάζουμε τα ρεβύθια για 8 ώρες.
Το πρωί τα στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα
Πασπαλίζουμε με το κύμινο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Βγάζουμε το μείγμα κρεμμυδιών και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπλέντερ βάζουμε τα ρεβίθια, τα βρασμένα παντζάρια, τη τριμμένη φρυγανιά, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό, τα αμύγδαλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα κρεμμυδιών.
Χτυπάμε για 4-6 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πλάθουμε όπως τα κεφτεδάκια διαμέτρου 5 εκ. και πάχος 1 εκ. και πιέζουμε λίγο στη μέση για να ψηθούν καλύτερα.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για 20-25 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το ταχίνι, το ξύσμα και το χυμό του λάιμ, το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σερβίρουμε σε μπολάκια ατομικά ή πιάτα βάζοντας λίγη από σάλτσα ταχίνι, πάνω ένα φύλλο ρόκας ή baby σπανάκι και από πάνω στηρίζουμε το φαλάφελ.