Φακές Σούπα της Λήμνου – Ένα φαγητό μεγάλης διατροφικής αξίας

Φακές Σούπα

Tουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα πρέπει να βάλουμε κάποιο όσπριο στη διατροφή μας για να τονώσουμε λίγο τον οργανισμό μας. 

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι φακές είναι μια λύση με ιδιαίτερη διατροφική αξία, αφού περιέχει πρωτεΐνη ισοδύναμη της αντίστοιχης κατανάλωσης του μοσχαρίσιου κρέατος. Οι φακές περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο για αυτό πρέπει να συνδυάζουμε τις φακές με λαχανικά και αμυλούχες τροφές, όπως το καλαμπόκι, το ψωμί, το σπανάκι, το καρότο, τις ελιές και τα παστά ψάρια. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και μέταλλα και είναι ιδιαίτερα σημαντική τροφή για τους vegetarian.

Oι φακές έχουν την δική τους ιστορία … Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη γη. Από τη μυθολογία, την ιστορία μέχρι σήμερα ο ρόλος τους στη διατροφή μας σημαντικός. Πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ασία και μάλιστα στη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί σε ανασκαφές σπόροι φακής που χρονολογούνται 8.000 χρόνια πριν…

Πολύ μου αρέσει να συνδυάζω τις φακές με ελιές χαρακτές Χαλκιδικής, φιλέτο καπνιστής ρέγγας και σαλάτα πράσινη.

Όνειρο…

Φακές Σούπα της Λήμνου 2

Φακές σούπα της Λήμνου

Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, δεινή μαγείρισσα

Υλικά

500 γρ. φακές ψιλές

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 μικρά πράσα μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 καρότα, κομμένα σε φέτες

1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε φέτες

2 ντομάτες μεγάλες, τριμμένες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 δαφνόφυλλα

λίγη ρίγανη

λίγο ξύδι

αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Φακές Σούπα της Λήμνου

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε πρώτα τις φακές και τις βράζουμε με μπόλικο νερό για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και αλλάζουμε νερό.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.

Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και το ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν οι φακές και λίγο ακόμα.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν οι φακές.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το ξύδι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές και τα παιδιά τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών
Επόμενο άρθροΤι δηλώνουν τα αγγίγματά του;