Επικίνδυνο για την υγεία το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι

Το θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τους ερευνητές της σχολής Αρχιτεκτόνων Mackintosh στην Σκωτία  είναι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι γιατί ενέχει κίνδυνο για την υγεία μας.

alimperti maria katsani
Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Κ. Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα πάντα στηρίζονται στο γεγονός ότι τον χειμώνα απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να μην στεγνώνουν εύκολα λόγο υγρασίας και κλειστών παράθυρων.

Στην έρευνα αποδείχτηκε ότι πολλά σπίτια είχαν πολλή υγρασία στους εσωτερικούς τους χώρους και το  ένα τρίτο αυτής της υγρασίας αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να απλώνουν τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα τους για στέγνωμα μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα κλειστά λόγω βροχής/παγωνιάς.

Η Rosalie Menon, που είναι η επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση υγρασία προστίθεται στον αέρα που αναπνέουν όταν απλώνουν μέσα στο σπίτι και από ένα και μόνο “πλυντήριο” εκπέμπονται δύο λίτρα νερού αλλά και απορρυπαντικό στην ατμόσφαιρα του σπιτιού όσο τα ρούχα στεγνώνουν μέσα σε αυτό. Έτσι οι  ερευνητές προτρέπουν τους κατασκευαστές σπιτιών να προβλέπουν ειδικούς χώρους στο σπίτι όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να απλώνουν τα ρούχα τους χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας.

Συνολικά το 75% των σπιτιών στην Σκοτία που ελέχθησαν είχαν επίπεδα υγρασίας, τα οποία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης, επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του στεγνώματος των ρούχων και της εξάπλωσης της μούχλας σε πολλά σημεία του σπιτιού  που είναι γνωστό ότι προκαλεί μολύνσεις των πνευμόνων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, βρέθηκε στο 25% των σπιτιών που ερευνήθηκαν.

Αν δεν υπάρξουν  ειδικοί χώροι στεγνώματος σε κάθε σπίτι  θα πρέπει το στέγνωμα να γίνεται έξω ή σε ένα δωμάτιο με κλειστή την πόρτα προς το υπόλοιπο σπίτι και ανοιχτό το παράθυρο προς τα έξω στην καλύτερη περίπτωση να έχουν ανεξάρτητη θέρμανση και εξαερισμό.

Προηγούμενο άρθροΠάνος Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΑβοκάντο, μια ευεργετική υπερτροφή. – Διαβάστε τα πολλά οφέλη του!