Εκδηλώσεις από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων για «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ΄ς σα Σούρμενα»

Για 93η συνεχή χρονιά η Ένωση Ποντίων Σουρμένων οργανώνει το φετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ΄ς σα Σούρμενα» που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 23 Απριλίου στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Στις πενθήμερες εκδηλώσεις, που και φέτος αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή, με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει με ένα οδοιπορικό στην παρουσία και τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1912-1922 στη Μικρά Ασία, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά σημαντικές πτυχές της ιστορίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, ότι στις φετινές εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος, με τη συμμετοχή παλαιμάχων, προσφυγικές ομάδες ποδοσφαίρου (Α΄ Εθνική), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η μύηση στην ποντιακή κουζίνα. Βέβαια και φέτος όλα τα δρώμενα θα κλείνουν με πολύ χορό και γλέντι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της Διακαινησίμου, πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν:

– Τετάρτη 19/4/2017: Ομιλία στο Σπουδαστήριο Σουρμένων, ώρα 19.30, με θέμα «Η παρουσία και η δράση του Πολεμικού Ναυτικού στην Μικρά Ασία 1912 – 1922». Στην ομιλία θα παρουσιαστεί η δράση του Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας ενώ θα προβληθούν σπάνια φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα από ελληνικές και ξένες πηγές.

– Πέμπτη 20/4/2017: Ομιλία με θέμα «Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή» και θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με ποντιακά εδέσματα.

– Σάββατο 22/4/2017: Διοργανώνεται για τέταρτη φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλωνας, Ιωνικός Νίκαιας, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων. Το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

– Την Κυριακή του Θωμά (23/4), θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, στις 21, 22 & 23 Απριλίου στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών απ’ όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματά τους παρουσιάζουν ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς.

Προηγούμενο άρθροΟι Δευτέρες του Πάσχα που … έγραφα … – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθρο“Στην σχέση με τον σύντροφο μου είμαστε σαν δύο αδέλφια…” – Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Γάμου.