ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Ο Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» ευκαιρία ανάδειξης της ιστορίας και του πνεύματος που εκπέμπει η Πέλλα

Από την Πέλλα, πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μητρόπολη του ελληνιστικού κόσμου αθλητές του μαραθώνιου κινήματος από 41 χώρες θα ξεκινήσουν την Κυριακή την προσπάθεια να καλύψουν την απόσταση του 18ου Διεθνή Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος και να διανύσουν μια διαδρομή με ιστορία 3.000 χρόνων.

Μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, εκεί όπου οι αρχαιολογικές έρευνες ανάδειξαν διαχρονική κατοίκηση της περιοχής από την εποχή του Χαλκού έως και την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης των Ειρηνοδρόμων, οι οποίοι κρατώντας κλάδο Ελιάς θα διέλθουν από τους δήμους που ενώνουν την αφετηρία και το τέρμα του Μαραθωνίου, την παραλία Θεσσαλονίκης στέλνοντας μήνημα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.
Συνολικά 17.000 δρομείς από 71 χώρες παίρνουν μέρος στις τρεις διαδρομές, στον Μαραθώνιο Δρόμο, στον Δρόμο Υγείας 10.000μ. και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. στη γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού, της συνεργασίας και του εθελοντισμού.
«Ο Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος” αποτελεί πλέον στην 18η χρονιά του έναν θεσμό αθλητικό, με ιστορικές και πολιτιστικές προεκτάσεις. Ξεκινά από την οικουμενική γη της Πέλλας, διασχίζει μία διαδρομή που περιλαμβάνει τη Γέφυρα, εκεί όπου υπογράφηκε η συνθήκη παράδοσης της Θεσσαλονίκης και καταλήγει στην ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε βήμα της διαδρομής υπάρχει ιστορία» υπογράμμισε ο δήμαρχος Πέλλας, Ευστάθιος Φουντουκίδης κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων του Μαραθωνίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το οποίο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν δημοσιογράφοι στο πλαίσιο περιήγησης σε τοποθεσίες και μέρη ενδιαφέροντος της περιοχής που φιλοξενει την αψίδα εκκίνησης.
«Η φιλόξενη Πέλλα θέλει και μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια» επισήμανε ο κ. Φουντουκίδης τονίζοντας ότι η πόλη το όνομα της οποίας διέδωσε σε ολόκληρο τον κόσμο ο Μέγας Αλέξανδρος διαθέτει εξαιρετικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της ως στρατηγικό σημείο κατά την οθωμανική περίοδο, ως θέατρο μαχών του Μακεδονικού Αγώνα και μαρτυρίου την περίοδο της Κατοχής.
«Ο Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος” είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο και γενικά η ιστορία και όλο το πνεύμα που εκπέμπει η Πέλλα μας» τόνισε ο κ Φουντουκίδης σημειώνοντας ότι η συνέχιση της πραγματοποίησης της ετήσιας συνάντησης αποτελεί ρητή δέσμευση του δήμου, ο οποίος θεωρεί καθήκον του να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης.
Ο δήμαρχος Πέλλας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στον δήμο, τους φορείς που συμμετέχουν στην προετοιμασία αθλητικής διοργάνωσης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι με αγάπη για τον τόπο τους και με πίστη ότι ο Μαραθώνιος είναι μια γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού, της εμπειρίας και της συνεργασίας, αλλά και τρόπος ανάδειξης της εξωστρεφούς πλευράς του νέου προσώπου της Πέλλας, αφιλοκερδώς αφιέρωσαν πολύ από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Πέλλας, Ευφροσύνη Μερεμητσάκη απηύθυνε κάλεσμα σε όσους επθυμούν να γνωρίσουν τον τόπο που γέννησε το όραμα ενός οικουμενικού κράτους, υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς των ορίων και των συνόρων να επισκεφθούν την ιστορική Πέλλα, να περπατήσουν, να τρέξουν και να εμνευστούν στις εκδηλώσεις που προηγούνται του Μαραθωνίου, στις οποίες συμμετέχουν το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών, καθώς και σύλλογοι από την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη.
Έχουμε ξεκινήσει από το 2006, τα πρώτα οι μαραθωνδρόμοι ήταν 150-160 και σήμερα είναι 2.500, τόνισε ο Μιχάλης Μελισσίδης εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθώνιου, αναφέροντας ότι πριν από την πανδημία ο αριθμός των συμμετεχόντων και στους τρεις Δρόμους είχε ανέλθει σε 22.000.
Ο Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» κατατάσσεται στους 8 καλύτερους του κόσμου και είναι 4ος καλύτερος στην ασφάλεια των δρομέων σε σύνολο 476 που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, αυτό και μόνο δείχνει το γεγονός ότι βαδίζουμε σωστά και με τα στελέχη και με τους δήμους που τον συνδιοργανώνουν, ανέφερε ο κ. Μελισσίδης.
Έχουμε φέτος νέο ρεκόρ δρομείς από 71 χώρες συνολικά, επισήμανε ο Στέλιος Καραογλανίδης εκπροσωπώντας την οργανωτική επιτροπή τονίζοντας ότι αθλητές από 41 χώρες θα βρεθούν την Κυριακή το πρωί στην πλατεία της Πέλλας, μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να συμμετάσχουν στον δρόμο αντοχής.
Ευχήθηκε δε το δρομικό γεγονός να αποτελέσει αφορμή να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί το ενδιαφέρον για το Μουσείο και ό, τι άλλο όμορφο έχει η περιοχή σας και να γνωρίσει όλος ο πλανήτης την Πέλλα.

Ένα μικρό τμήμα μιας μεγάλης πόλης έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές

Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στην Πέλλα πραγματοποιήθηκε το 1914-1915 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Μακεδονίας Γεώργιο Π. Οικονόμο και αποκάλυψε τμήματα δύο οικιών της ελληνιστικής πόλης. Διακόπηκαν τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίμου Πολέμου, άρχισαν ξανά το 1957 άρχισαν ξανά και από τότε συνεχίζονται σε μεγάλη κλίμακα. Ανακαλύφθηκαν τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά του Διονύσου και της Ελένης, η κατοικία του Ποσειδώνα και ξεκίνησε η ανασκαφή στο ανάκτορο, αποκαλύφθηκαν το Θεσμοφόριο, το Ιερό της Μητέρας των Θεών και της Αφροδίτης, όπου οι δυο θεότητες λατρεύονταν ως προστάτριες της πόλης και το ιερό του Δάρρωνος, τοπικού θεραπευτή θεού.
Η Πέλλα έχει διαχρονική κατοίκηση από την εποχή του Χαλκού έως και την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Χτισμένη σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα, ήταν μεγάλη, πολυπολιτισμική πόλη με τεράστια αγορά. Τα οικοδομικά τετράγωνα της έχουν πλάτος 50 μέτρων και μήκος 125-150 μέτρων μεγέθη που δείχνουν ότι ήταν μια πολύ μεγάλη πόλη, ένα μικρό τμήμα της οποίας έχει ανασκαφεί, υπογράμμισε η Ελπινίκη Ναούμ αρχαιολόγος, μουσειολόγος της Ναούμ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κατά την ξενάγηση των δημοσιογράφων στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο.
Η μεταφορά της πρωτεύουσας των Μακεδόνων από τις Αιγές στην Πέλλα έγινε από τον Αρχέλαο λόγω της εγγύτητας τότε με τη θάλασσα για στρατηγικούς και εμπορικούς λόγους.
Το ανάκτορο της Πέλλας είναι ένα μεγάλο συγκρότημα κτηρίων που κτίστηκαν σε διαφορετικές περιόδους και καλύπτουν έκταση περίπου 75.000 τ.μ. Έδρα της βασιλικής εξουσίας του μακεδονικού κράτους, ήταν κτισμένο στο πλάτωμα λόφου, ύψους περίπου 70 μ., βόρεια της αρχαίας πόλης. Η θέση του ήταν στρατηγική, καθώς έλεγχε τη λιμνοθάλασσα, το λιμάνι, την πόλη, τους δρόμους που οδηγούσαν σε αυτήν και την εύφορη περιοχή που την περιέβαλλε.
Στο Μουσείο εκτίθενται μαρμάρινη κεφαλή του 4ου αιώνα π.Χ., ένα από τα ωραιότερα πορτρέτα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συλλογές που αναπτύσσονται στις θεματικές ενότητες, καθημερινή ζωή, δημόσιος βίος, θρησκευτική ζωή (δημόσια ιερά) και ταφικά έθιμα (νεκροταφεία). Νομίσματα από την εποχή του Αλεξάνδρου Α’ έως τη Ρωμαϊκή Περίοδο, ειδώλια θεοτήτων, χρηστικά σκεύη και αντικείμενα με συμβολικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιοδικές εκθέσεις «Πριν από την Μεγάλη Πρωτεύουσα με ευρήματα από την Πελαία χώρα που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή και «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας» φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου.

Τα οθωμανικά μνημεία στα Γιαννιτσά

Το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός είναι το κτίσμα στο οποίο ετάφη ο ιδρυτής της πόλης των Γιαννιτσών, στρατηλάτης της οθωμανικής ιστορίας, ο οποίος άφησε σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπως τα Λουτρά, ο Πύργος του Ρολογιού του Σερίφ Αχμέτ, ο Τουρμπές και η οικία του Εμίν Μπέη που εντάσσονται σε περιήγηση στα οθωμανικά μνημεία.
Τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογία έχει ανοίξει νέους δρόμους και αρχίζει και μελετά τα μνημεία όχι μόνο στη φάση που θεμελιώθηκαν ή αναγέρθηκαν, αλλά μέσα στον χρόνο. Για όσους ενδιαφέρονται για το παρελθόν και την ιστορία τα Γιαννιτσά είναι μία πόλη με ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι από τις περιπτώσεις πόλεων που δεν κατακτήθηκαν από τους οθωμανούς, αλλά ιδρύθηκαν από τους οθωμανούς τον 14ο αιώνα, ανέφερε η ιστορικός Μαρία Τριανταφυλλίδου.
Το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός φιλοξενεί την έκθεση «Edward Lear-Η περιήγηση ενός βικτωριανού καλλιτέχνη στην περιοχή των Γιαννιτσών» με 14 τοπιογραφίες (σε αντίγραφα) που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και συγγραφέας Έντουαρντ Λίαρ κατά την περιήγηση του στην περιοχή των Γιαννιτσών από τις 13 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 1848. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από το αρχείο της Βιβλιοθήκης Houghton του Πανεπιστημίου Harvard και τα συνοδευτικά κείμενα είναι αποσπάσματα περιηγητικού βιβλίου του ίδιου.

Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία

Η Τελετή Έναρξης της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αύριο, Σάββατο στις 11.00 πμ. με την πρωταθλήτρια του στίβου Πολυνίκη Εμμανουλίδου.
Την σπρίντερ θα συνοδεύσουν 25 μαθητές του Γυμνασίου Πέλλας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και στη συνέχεια αφού περάσουν από την Αρχαία Κρήνη και την αψίδα εκκίνησης του Μαραθωνίου, μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα παραδώσουν το Σύμβολο της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, την ελιά, στην Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα έχει επιμεληθεί το Δημοτικό Σχολείο Πέλλας, μαθητές του οποίου θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μάνος Χατζηδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη και θα παρουσιάσουν χορογραφία βασισμένη στο τραγούδι της Ειρήνης του Γιάννη Μαρκόπουλου. Στην εκδήλωση συμμετέχει και η Φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας.
Οι Ειρηνοδρόμοι με τον κλάδο Ελιάς διέρχονται από όλους τους δήμους που ενώνουν την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν στον Μαραθώνιο. Σε συνολικά 14 σταθμούς υποδοχής της Ειρηνοδρομίας θα διοργανωθούν τελετές με πολιτιστικά δρώμενα.

Στην Ελλάδα διοργανώνονται Μαραθώνιοι με ιστορία

«Για τους επαγγελματίες αθλητές η διαδρομή του Μαραθωνίου “Μέγας Αλέξανδρος” είναι εύκολη και γι αυτό την επιλέγουν αρκετοί για να κάνουν ένα προσωπικό ρεκόρ. Για τους ερασιτέχνες είναι δύσκολη διαδρομή όσον αφορά τη συναισθηματική πτυχή, είναι μονότονη, ευθεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Γαίτάνης συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ο οποίος έχει τρέξει επτά φορές στον Μαραθώνιο.
«Οι μαραθωνοδρόμοι δεν θέλουν ήλιο, δεν θέλουν αέρα» τόνισε ο κ. Γαϊτάνης, ο οποίος συντονίζει εδώ και χρόνια την ομάδα εθελοντών του Γυμνασίου Πέλλας που βοηθά τους διοργανωτές και καλύπτει τον πρώτο σταθμό υδροδοσίας στα 5χλμ από την εκκίνηση.
Στην Ελλάδα διοργανώνονται ιστορικοί αγώνες, σε ανάμνηση κάποιου γεγονότος ή σε διαδρομές με ιστορία, ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης, ο οποίος συμμετείχε πρώτη φορά σαν δρομέας στον Μαραθώνιο το 2007 και σημείωσε ότι για να τρέξει κάποιος απαιτείται προετοιμασία τουλάχιστον τριών μηνών, συνεργασία με γιατρό και φυσιοθεραπευτή.
«Συνηθίζουμε να λέμε ότι όποιος αντέξει μέχρι το 30ο χιλιόμετρο, στην είσοδο των Διαβατών μετά αρχίζει να λειτουργεί το μυαλό και θα καταφέρει να τερματίσει» υπογράμμισε.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος- bwin έχει ως εξής:
Ώρα 07:30: Εκκίνηση Μαραθωνίου από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία της Πέλλας.
Ώρα 08:30: Εκκίνηση Δρόμου 1.000μ για μαθητές δημοτικών σχολείων από την Πλατεία Αριστοτέλους.
Ώρα 08:30: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. από το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων.
Ώρα 12:30: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Κοινός Τερματισμός όλων των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος στο ύψος της πλατείας του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη παραλία της Θεσσαλονίκης.

Κ.Γιαννίκη / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓΕΠΑΔ Κεντρικής Μακεδονίας: 19-4-2024 Ενημερωτικό Δελτίο τελευταίου 24ωρου
Επόμενο άρθροΥγεία: Ραγδαία εξάπλωση του δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου καταγράφεται αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων