Έχεις activity tracker; Μάθε τι είναι το HRV

Γράφει ο Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής 

Το ενδιαφέρον για το HRV – Heart Rate Variability (μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού) χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Ιδιαίτερα όσο η τεχνολογία βελτιώνεται και η αξιοπιστία των μετρήσεων, μέσω συσκευών προσβάσιμων στο ευρύ κοινό, αυξάνεται.

Το HRV αφορά τη μεταβλητότητα στο χρόνο μεταξύ των καρδιακών παλμών.  Η καρδιά δε χτυπάει σαν το μετρονόμο. Πρέπει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και στις δισεκατομμύρια διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα. Στην προσπάθεια να ανταπεξέλθει σε αυτές τις απαιτήσεις, θα επιταχύνει ή θα επιβραδύνει ανάλογα. Ωστόσο, όταν αρχίζει να αντιλαμβάνεται σημαντικούς κινδύνους, ψυχολογικούς και φυσιολογικούς, αρχίζει την αυτορρύθμιση, που οδηγεί σε μικρότερη μεταβλητότητα.

Όταν επικρατεί πανικός, και φυσιολογικά και ψυχολογικά, η καρδιά κάνει ότι μπορεί για να ρυθμίσει το σύστημα στην προσπάθεια να επιστρέψει στην ομοιόσταση. Το HRV είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές του αυτόνομου νευρικού συστήματος και συνδέεται στενά με το στρες, καθώς όταν υπάρχει αυτό, υπάρχει δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (Kim et al., 2018).

Αυτόνομο νευρικό σύστημα

Μέρος του νευρικού συστήματος του ανθρώπου αποτελεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα χωρίζεται στη Συμπαθητική και την Παρασυμπαθητική μοίρα. Τα συμπαθητικά νεύρα προβάλλουν από το Κ.Ν.Σ. στην οσφυϊκή και θωρακική μοίρα του νωτιαίου μυελού. Τα παρασυμπαθητικά νεύρα προβάλλουν από τον εγκέφαλο και την ιερή μοίρα του νωτιαίου μυελού.

Το συμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα ενεργοποιείται σε καταστάσεις ανάγκης και προκαλεί:

  1. Επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.
  2. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
  3. Αύξηση της αιματικής ροής στους σκελετικούς μύες και την καρδιά.
  4. Κινητοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων.
  5. Διαστολή βρόγχων.

Το παρασυμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα ευθύνεται για τη διατήρηση της ενέργειας στον οργανισμό (πέψη – μεταβολισμός) και προκαλεί:

  1. Μείωση της καρδιακής συχνότητας.
  2. Ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.
  3. Αύξηση της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα.
  4. Αύξηση της αιματικής ροής στα σπλάχνα και το δέρμα.
  5. Στένωση των βρόγχων.
  6. Μείωση του μεταβολισμού, υπογλυκαιμία.
  7. Συστολή της κόρης.

Γιατί είναι σημαντικός δείκτης

Η μεταβλητότητα στο διάστημα από παλμό σε παλμό είναι δείγμα υγείας. Δείχνει ετοιμότητα. Αν το σώμα είναι στρεσαρισμένο, τότε αυτή η μεταβλητότητα μικραίνει. Αν το σώμα είναι χαλαρό, με καλή αερόβια ικανότητα και υγιές, τότε είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει και υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στους καρδιακούς παλμούς.

Το HRV ( μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού) είναι μία από τις καλύτερες μετρήσεις που δίνουν πληροφορίες για την απόκριση στο στρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένας δείκτης για να διαπιστωθεί η ικανότητα για ανάρρωση και επίδοση αλλά έχει ερευνηθεί περισσότερο από τη σκοπιά του άγχους.

Επιπλέον, μπορεί να ωφελήσει ειδικούς πληθυσμούς. Το HRV μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δείκτης πρόβλεψης θνητότητας μετά από ανακοπή καρδιάς (Bigger Jr et al., 1992; Kleiger et al, 1987) και εμφράγματος (Bilchick et al., 2002) αλλά και κατάθλιψης (Agelink et al., 2002). Η ευρεία χρήση του, ωστόσο, γίνεται για να φανεί το επίπεδο ετοιμότητας για προπόνηση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:

Προηγούμενο άρθροΟ Στέλιος Πέτσας στο δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΤ 1»
Επόμενο άρθροΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση & διαλογή της 01ης-10-2020