Το ούζο ανεβάζει τις γεύσεις μας…
Το ούζο και το τσίπουρο χαρίζουν στο φαγητό μια ιδιαίτερη πινελιά, άρωμα και γεύση. Το ούζο πίνεται συνήθως δροσερό και με καλή παρέα…
Ο αποσταγματοποιός Νίκος Κατσάρος όταν του ζητήσαμε να μας πει ποιος είναι ο ιδεατός τρόπος να πίνουμε το ούζο ή το τσίπουρο. Εκείνος γελώντας μας είπε «με καλή παρέα» και συμπλήρωσε «μπορούμε να το πίνουμε με κρύο νερό αλλά και πάγο…» απαντώντας στην ερώτησή μου αν είναι σωστό ή λάθος να βάζουμε πάγο αφού υπάρχει η δοξασία ότι το ούζο «χάνει»… Αυτοί βέβαια που ξέρουν να πίνουν … συνηθίζουν να το πίνουν σκέτο είτε το ούζο είτε το τσίπουρο.
Εμείς ζητήσαμε από τον φίλο βραβευμένο Chef Bαγγέλη Κουμπιάδη να μας ετοιμάσει δύο διαφορετικές συνταγές με γύρο σπιτικό καλύπτοντας όλα τα γούστα, με κοτόπουλο και ψαρονέφρι, που γίνονται εύκολα στο σπίτι με τα καλύτερα υλικά. Μάλιστα μαρινάρισε με ούζο το κοτόπουλο και το ψαρονέφρι χοιρινού αλλά και στο μαγείρεμα «έσβησε» τον γύρο με ούζο χαρίζοντας μια ξεχωριστή γεύση στο φαγητό μας.
Γύρος κοτόπουλου με πινελιές ούζου
Από τον Βαγγέλη Κουμπιάδη, Chef
Υλικά
500 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου
1 ποτηράκι ούζο
1 κ.σ. κόλιανδρο, κόκκους
1 σκ. σκόρδο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι ακέρωτο
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
2 πρέζες μπούκοβο
1 κ.σ. θυμάρι, ξηρό
αλάτι
πιπέρι
60 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 σφηνάκια ούζο
Για το σερβίρισμα
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
Ρίγανη
Τρόπος παρασκευής
Από το προηγούμενο βράδυ κόβουμε το κοτόπουλο μας σε λεπτές λωρίδες, το βάζουμε σε ένα μπολ και το περιχύνουμε με αρωματικό ούζο. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Το πρωί το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μπλέντερ βάζουμε το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, την καπνιστή πάπρικα, τον κόλιανδρο, το μπούκοβο και το θυμάρι.Χτυπάμε καλά μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και 1 κ.σ. χυμό λεμόνι.
Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να πήξει ελαφρώς η μαρινάδα μας. Μόλις πήξει το μείγμα της μαρινάδας την πασπαλίζουμε στο κοτόπουλο φροντίζοντας να καλύψει όλα τα σημεία.
Αφήνουμε το αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο λίγο λίγο και το σοτάρουμε για 4 λεπτά γυρίζοντάς το με τη λαβίδα από όλες τις πλευρές. Προσοχή δεν θέλει ανακάτεμα συνεχώς.
Σβήνουμε με ένα σφηνάκι ούζο και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το γύρο σε πιατέλα και προσθέτουμε την δεύτερη δόση ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία.
Χοιρινός γύρος με πινελιές ούζου
Από τον Βαγγέλη Κουμπιάδη, Chef
Υλικά
400 γρ. ψαρονέφρι
4 κ.σ. oύζο
Μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μέλι
1 κ.σ. δεντρολίβανο
1 κ.γ. ρίγανη
2 σφηνάκια ούζου
Τρόπος παρασκευής
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει το ψαρονέφρι σε πολύ λεπτές φέτες κατά μήκος. Βάζουμε τις φέτες ψαρονέφρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ούζο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μέλι, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να πάει η μαρινάδα παντού και καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη.
Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε για 8 ώρες τουλάχιστον να μαριναριστεί.
Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και βάζουμε τη μισή δόση από το ψαρονέφρι και ψήνουμε για 2 λεπτά, αφήνουμε να πάρει χρώμα χωρίς να ανακατέψουμε.
Γυρίζουμε με λαβίδα και από την άλλη μεριά να πάρει χρώμα αφήνοντας για 2 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το ούζο ανακατεύουμε ελαφρά και βγάζουμε την πρώτη δόση ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία και για την δεύτερη δόση χοιρινού.
Βάζουμε σε ένα πυρέξ στο φούρνο στο γκριλ και αφήνουμε να πάρουν χρώμα και ο χοιρινός γύρος και ο γύρος κοτόπουλου.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, ντομάτα σε φέτες, μαϊντανό, πίτες ψημένες στο γκριλ ή στην τοστιέρα και τζατζίκι ή μουστάρδα μαγιονέζα.