Δαμέζ – Ποντιακή χορτοτυρόπιτα – εύκολα, γρήγορα και νοστιμότατα

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Σήμερα φίλοι μου θα σας φτιάξω μια σπάνια ποντιακή συνταγή.

Συγκεκριμένα μια πεντανόστιμη χορτόπιτα χωρίς φύλλο.

Τη συνταγή αυτή μου την έδειξε η Πόντια πεθερά μου και ομολογώ πως με ενθουσίασε.

Σας την παραθέτω με κάθε λεπτομέρεια.

Δαμέζ Ποντιακή χορτοτυρόπιτα 1

Δαμέζ – Ποντιακή χορτοτυρόπιτα

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα 

Υλικά:

Διάφορα χόρτα:

σπανάκι,

σέσκουλα,

φρέσκα κρεμμυδάκια,

φύλλα παντζάρι,

μαϊντανό, άνηθο οπωσδήποτε

(ότι είχε ο μπαξές)

Αλεύρι 300 γρ.

1 κεσεδάκι γιαούρτι

2 αυγά

Φέτα τυρί 100 γρ.

Ελαιόλαδο 100 ml

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Σουσάμι

Χλιαρό νερό αν χρειαστεί

Σκόρδο επάνω προαιρετικά

Δαμέζ Ποντιακή χορτοτυρόπιτα 2

Εκτέλεση:

Σε μπολ ανακατεύουμε με σειρά :

Δαμέζ Ποντιακή χορτοτυρόπιτα 4

Αυγά, ελαιόλαδο, γιαούρτι, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι.

Ρίχνουμε τα λαχανικά μας τεμαχισμένα και στιμμένα με αλάτι.

Τέλος, το τυράκι.

Δαμέζ Ποντιακή χορτοτυρόπιτα 6

Κάνουμε ένα ρευστό μίγμα.

Σε ταψάκι με λαδόκολλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και στρώνουμε το μίγμα μας.

Δαμέζ Ποντιακή χορτοτυρόπιτα 5

Αλείφουμε ένα κρόκο αυγού επάνω και προσθέτουμε σουσάμι και ελαιόλαδο.

Δαμέζ Ποντιακή χορτοτυρόπιτα 7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  με αντιστάσεις στους 200 βαθμούς  περίπου μισή ώρα.

Πριν σβήσουμε μπορούμε να αλείψουμε σκόρδο κοπανισμένο με λίγο λάδι.

Δαμέζ Ποντιακή χορτοτυρόπιτα 3

Τέλος την απολαμβάνουμε…

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2024