Σήμερα φίλοι μου θα σας φτιάξω μια σπάνια ποντιακή συνταγή.
Συγκεκριμένα μια πεντανόστιμη χορτόπιτα χωρίς φύλλο.
Τη συνταγή αυτή μου την έδειξε η Πόντια πεθερά μου και ομολογώ πως με ενθουσίασε.
Σας την παραθέτω με κάθε λεπτομέρεια.
Δαμέζ – Ποντιακή χορτοτυρόπιτα
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Διάφορα χόρτα:
σπανάκι,
σέσκουλα,
φρέσκα κρεμμυδάκια,
φύλλα παντζάρι,
μαϊντανό, άνηθο οπωσδήποτε
(ότι είχε ο μπαξές)
Αλεύρι 300 γρ.
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 αυγά
Φέτα τυρί 100 γρ.
Ελαιόλαδο 100 ml
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Σουσάμι
Χλιαρό νερό αν χρειαστεί
Σκόρδο επάνω προαιρετικά
Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε με σειρά :
Αυγά, ελαιόλαδο, γιαούρτι, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι.
Ρίχνουμε τα λαχανικά μας τεμαχισμένα και στιμμένα με αλάτι.
Τέλος, το τυράκι.
Κάνουμε ένα ρευστό μίγμα.
Σε ταψάκι με λαδόκολλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και στρώνουμε το μίγμα μας.
Αλείφουμε ένα κρόκο αυγού επάνω και προσθέτουμε σουσάμι και ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 200 βαθμούς περίπου μισή ώρα.
Πριν σβήσουμε μπορούμε να αλείψουμε σκόρδο κοπανισμένο με λίγο λάδι.
Τέλος την απολαμβάνουμε…