Η Copa-Cogeca προειδοποιεί εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συμφωνία ΕΕ- Mercosur.- Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη.

Η Copa (ευρωπαϊκές γεωργικές οργανώσεις) και η Cogeca (συνεταιρισμοί της ΕΕ) ζητούν να μην «εξαντληθεί» η γεωργία στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τη Mercosur.

Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη

Οι δύο οργανώσεις απέστειλαν την Πέμπτη επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker για να επαναλάβουν την αντίθεσή τους σε “οποιαδήποτε νέα παραχώρηση στον αγροτικό τομέα έναντι της Mercosur, του εμπορικού μπλοκ της Λατινικής Αμερικής, κερδίζοντας κέρδη σε άλλους οικονομικούς τομείς “, δήλωσε μια δήλωση και από τις δύο οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Copa, κ. Joachim Rukwied, δήλωσε: “Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει πολλά στις χώρες της Mercosur στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να πάρει πολλά σε αντάλλαγμα. Είναι απαράδεκτο να αυξήσει η ΕΕ την προσφορά της στις διαπραγματεύσεις αυτές. Οι εμπορικές παραχωρήσεις πρέπει να περιορίζονται στους ευαίσθητους τομείς μας, συγκεκριμένα το βόειο κρέας, τη ζάχαρη, το κρέας πουλερικών, την αιθανόλη, το ρύζι και το χυμό πορτοκαλιού που εισάγονται στην ΕΕ “.

“Εισάγουμε ήδη σημαντικές ποσότητες από αυτές τις χώρες”

«Εισάγουμε ήδη σημαντικές ποσότητες από αυτές τις χώρες και δεν έχουμε καμία αμοιβαιότητα. Χρειαζόμαστε ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες που σέβονται τις μεθόδους παραγωγής μας. Δεδομένων των έντονων αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τη διαδικασία Brexit, καθώς και των συζητήσεων για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής  Πολιτικής και του κοινοτικού προϋπολογισμού, αντιτιθέμεθα σε όλες τις παραχωρήσεις σχετικά με τη γεωργία σε αυτές τις συνομιλίες “, τόνισε ο Πρόεδρος. της Cogeca, Thomas Magnusson.

«Κάθε προσπάθεια περεταίρω παραχώρησης, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων απειλούν την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική της ΕΕ για την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης», κατέληξε ο κ Magnusson .

Προηγούμενο άρθροΠλειστηριασμοί : Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης
Επόμενο άρθροCooking recipes: Giant beans baked in the oven