Γεύση αγαπημένη που πρωταγωνιστεί στα Κυριακάτικα τραπεζώματα της Σαρακοστής.
Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο το αποψύχουμε από το προηγούμενο βράδυ σε θαλασσινό ή αλατισμένο νερό.
Στα εργαστήρια του ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ που γίνεται έρευνα και μελέτη των παραδοσιακών συνταγών της Ελλάδας αναπαράγονται γεύσεις που μιλάνε στη καρδιά.
Θέλοντας και εμείς στον Έμβολο να βοηθήσουμε στη προσπάθεια προβολής των παραδοσιακών γεύσεων ζητήσαμε τις συνταγές που μοιραζόμαστε μαζί σας…
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Από τον Χρήστο Ξεροβάσιλα, executive chef καθηγητή της σχολής μαγειρικής του ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας
Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 φυλλαράκι δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Άνηθος ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή ασύρτικο
1 πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό, πιπέρι, δάφνη και λίγο ελαιόλαδο.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε μέτριου μεγέθους κομμάτια.
Αμέσως μετά το βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα και το αχνίζουμε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζωμό από το βρασμένο χταπόδι. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό προσθέτουμε λίγη όμως ποσότητα κάθε φορά.
Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο φαγητό μας, τη ντομάτα, τον πελτέ, τα αρωματικά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι. Το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά.
Προσοχή στο αλάτι γιατί κάποια χταπόδια είναι αλμυρά.
Σερβίρουμε στο πιάτο και ολόγυρα πασπαλίζουμε με αρωματικά και πιπέρι.