Χταπόδι Καρπάτσιο, η κορυφαία συνταγή επτασφράγιστο μυστικό «κοινοποιείται» στους διαδικτυακούς μας φίλους.
Το μυστικό έρχεται από την Λέρο, το νησί που σε κατακτά από την πρώτη στιγμή για την απρόσμενη ομορφιά του, την γαλήνη και την αυθεντικότητά του. Η φιλοξενία υπέροχη και η γαστρονομία του νησιού ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με έμφαση στο ψάρι και τον πλούτο της θάλασσας.
Στο ξενοδοχείο Castello που βρίσκεται στο ωραιότερο μέρος του νησιού στο Παντέλι, κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα δοκίμασα το ωραιότερο χταπόδι καρπάτσιο.
Η όμορφη Λέρος!
Χταπόδι Καρπάτσιο
Από τον Νίκο Μπήτρο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Castello στο Παντέλι της Λέρου
Υλικά
1 ½ χταπόδι καθαρισμένο και πλυμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
80 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό
30 ml. ξίδι
10 ml. μπαλσάμικο
2 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
Θρούμπη τριμμένη ή ρίγανη
Για το φινίρισμα
Ντομάτα σαν τριαντάφυλλο
Γλυκιά πάπρικα
4 κορυφές από μαιντανό
Τρόπος παρασκευής
Χωρίζουμε τα πλοκάμια, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη, ίσια σαν ραβδί και τα παγώνουμε στην κατάψυξη.
Κόβουμε κάθε πλοκάμι με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το ξίδι και το μπαλσάμικο για μισή ώρα να μαριναριστούν.
Βγάζουμε το χταπόδι από την μαρινάδα και το σερβίρουμε σε πιάτο, ρίχνοντας ελαιόλαδο, θρούμπη και τον ψιλοκομμένο μαιντανό.
Σερβίρουμε σε πιατέλα ρίχνοντας γύρω από το πιάτο γλυκιά πάπρικα, στην μέση βάζουμε την ντομάτα τριαντάφυλλο και τις κορφούλες μαιντανού.
«Δένει» απίθανα με ουζάκι, τσίπουρο ή κρασί ασύρτικο.
Octopus Carpaccio, top recipe—a closely guarded secret “disclosed” to our online friends.
The secret comes from Leros, the island that conquers you from the first time with its unexpected beauty, serenity and authenticity. The hospitality, wonderful and the gastronomy of the island particularly interesting with an emphasis on fish and the richness of the sea. At Castello hotel located in the most beautiful part of the island at Panteli, literally on the sea I tasted the finest octopus carpaccio.
Octopus Carpaccio
By Nikos Bitros owner of Castello hotel in Panteli, Leros
Ingredients
1 ½ octopus cleaned and washed
1 medium onion, finely chopped
80 ml. fine olive oil
30 ml. vinegar
10 ml. balsamic
2 sprigs parsley chopped
Savory or oregano grated
For finishing
Tomato like a rose
Sweet paprika
Four tops of parsley
How to prepare
Divide the tentacles, wrap with food film, straight as a stick and chill in the freezer.
Cut each tentacle with a sharp knife into very thin slices and place in a bowl with olive oil, onion, vinegar and balsamic vinegar for half an hour to marinate.
Remove the octopus from the marinade and serve in a plate, pouring olive oil, thyme and chopped parsley.
Serve on a platter throwing around the dish sweet paprika and in the middle put the tomato rose and tops of parsley.
“Ties” awesomely with ouzo, raki or Assyrtiko wine.